Waarom het rijden zonder beugels averechts kan werken

Zonder beugels rijden, heeft dat altijd een positief effect op je zit? Hier kan ik helaas alleen maar op antwoorden dat zonder beugels rijden niet betekent dat je zit hier automatisch beter van wordt. Het kan zelfs zo zijn dat je zit erop achteruit gaat. Waarom?

10399969_971249402962368_5055955500463391875_nOnlangs zag ik een artikel voorbij komen waarin geadviseerd werd op vooral regelmatig zonder beugels te rijden. Zulke artikelen zijn in bijna alle gevallen veel te kort door de bocht geschreven. Allereerst moet je je bedenken waarom je zonder beugels zou willen rijden, wat hoop je eruit te halen? Als het gaat om je balans, dan is de kans groot dat je door het uitdoen van de beugels ontdekt dat je toch wel erg wiebelig in het zadel zit. Het overgrote deel van de ruiters compenseert vervolgens onbewust door de bovenbeenspieren aan te spannen om zo steviger in het zadel te komen zitten. Wat er dan gebeurt is dat onmiddellijk je bekkengebied vast komt te zitten, wat ten koste gaat van je eigen beweging én die van het paard. Ga je in deze statische houding draven, dan stuiter je in de meeste gevallen op de rug van het paard.

De reden dat kinderen vaak heel stabiel op de blote rug van het paard kunnen zitten, is eigenlijk puur om het feit dat ze geen spierspanning hebben. Ze denken niet in ‘wat als..?’ en beschouwen het rijden zonder zadel als een groot avontuur dat bol staat van plezier. Ze hebben ook niks om af te leren. Volwassenen denken over het algemeen wel vaak in ‘wat als…?’ en gebruiken hun spieren op een verkeerde manier. Kun je zonder spierspanning rijden, dan zit je als een huis. Dat is dus ook mijn doel als instructrice, om ruiters letterlijk te laten ont-spannen.

Alleen de beugels uitdoen helpt niet. Zelf laat ik mijn lesklanten vaak de beugels uitdoen om zo te kunnen werken aan het langer worden en korter worden van spieren. Ik laat ze oefeningen uitvoeren en kan ook pas met de beugels uit goed zien welke spieren echt vast zitten en welke overactief zijn. In praktisch alle gevallen kunnen na zo’n zitles ineens de beugels 3 gaatjes langer worden gemaakt. Dat komt doordat er spieren zijn gaan ontspannen. Een lesklant van mij heeft een been dat altijd heel lang is en in principe de juiste lengte heeft, maar omdat de spieren in dat been alleen lang kunnen zijn en nog niet kunnen verkorten, ontbreekt er de nodige beweging in dat been. Het andere been was verkort, maar heeft nu meer lengte gekregen door het ontspannen van de vastgehouden spieren.

Paarden hebben ook een spieren die ze makkelijk kunnen verkorten en moeilijk kunnen verlengen. Ook hebben ze spieren die van zichzelf makkelijk lang kunnen blijven, maar met moeite kunnen verkorten. Een linksgebogen paard kan spieren aan de binnenkant makkelijk kort houden. Rij je een linksgebogen paard op de rechterhand, dan zal je ervaren dat je paard bv hangt in je rechterhand, het hoofd kantelt, doorlopend over de buitenschouder valt en de hele ribbenkast tegen je binnenbeen aan drukt. Ook paarden compenseren dus om in balans te kunnen blijven lopen. Deze balans is alleen een schijnbalans, want ze gebruiken hun spieren op een hele verkeerde manier. Dat zorgt uiteindelijk voor peesproblemen, rugklachten, artrose, nekhernia’s en meer. Ook wat dit betreft is het geen kwestie van kilometers maken, het is een kwestie van het werken aan de spieren om het paard in zelfgedragenheid te laten lopen.

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat het uitdoen van de beugels geen garantie is om beter in het zadel te komen zitten. Ik zou het uitdoen van de beugels eerder adviseren om te ontdekken hoe stabiel of onstabiel je in het zadel zit. Wil je hier vervolgens mee aan de slag, dan is de juiste begeleiding hebben een must. Zonder begeleiding wijzen je tenen bijvoorbeeld nog steeds naar buiten, rij je nog steeds met een holle rug, heb je nog steeds pijn in je schouders, enzovoorts.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

<vorige blog

>volgende blog

 

Verwante blogs

‘Druk je hakken uit’ als commando geve... Waarom leren we eigenlijk op maneges en van andere instructeurs dat we onze hakken naar beneden moeten drukken in de beugels? Ik kreeg deze vraag onla...
Dit onderscheidt een trainer van een ruiter Wat onderscheidt een ruiter nou eigenlijk van een trainer en wat zijn de kwaliteiten die een goede trainer bezit? Allereerst moet je natuurlijk basisk...
Hét perfecte zadel is een boomloos zadel Ik heb door de jaren heen al op erg veel zadels gereden. De laatste jaren gebruik ik zelf afwisselend een portugees (boomloos) zadel en een bareback...
Wanneer loopt een paard dressuurmatig in de basis ... Hier zien we een mooie Fjorden merrie en haar eigenaresse. De eigenaresse liep er tegenaan dat haar Fjord in 'delen' liep. In de meeste gevallen wil...