Jouw zit bepaalt voor 80% de souplesse van het paard

Het zal je niet verbazen dat je houding van grote invloed is op het lopen van je paard onder het zadel. Wat is nou eigenlijk een goede houding? Betekent dit dat je zoveel mogelijk kaarsrecht op je paard moet zitten? De juiste houding heeft eigenlijk alles te maken met het aanvoelen van je paard. Als ik kijk naar mijn opgedane kennis tot nu toe en mijn ervaring, dan durf ik te stellen dat zeker 80% van het lopen van je paard te maken heeft met hoe jij erop zit. De overige 20% heeft te maken met de bouw van het paard, leeftijd, bespiering en de mentale gesteldheid.

horse-965582_1920Natuurlijk heb je ook te maken met de scheefheid van je paard, waardoor je waarschijnlijk sowieso al niet recht op je paard kunt zitten. Waar we naar moeten streven is eigenlijk dat wij als ruiter versmolten lijken te zijn met de beweging van het paard. Als ruiter zou je van toevoegende waarde moeten zijn voor je paard. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het lijkt ook iets wat alleen bereikt kan worden wanneer je al hoog in de dressuur rijdt en al veel oefeningen beheerst, maar dat is echt niet waar. Zelfs ruiters die op B-niveau rijden kunnen dit doel halen. Het is niet gebonden aan een niveau en heeft al zeker niets te maken met het aantal jaren aan rij-ervaring. Mijn ervaring is zelfs dat het voor beginnende ruiters vele malen makkelijker is om versmolten te raken met het paard, want zij hebben niets om af te leren. Zeer ervaren ruiters grijpen veel vaker naar de teugels als houvast en rijden vaak met teveel druk.

Het bereiken van de juiste houding te paard, dat betekent dat je je heel bewust zult moeten zijn van het gebruiken van alle spieren in je lijf. Zelfs het aanspannen van je tenen of het vastzetten van je enkel kan ervoor zorgen dat je paard al niet meer ontspannen loopt. Dat is natuurlijk niet gek als we bedenken dat een paard het landen van een vlieg op z’n lijf al als irriterend kan ervaren. Zelfreflectie is belangrijk voor ons als ruiter, want alleen hierdoor kunnen we een betere ruiter worden.

Het is praktisch onmogelijk om aan je houding te werken zonder hulp. Ieder lijf werkt namelijk weer anders en iedereen heeft te maken met zijn eigen beperkingen. Laatst was ik nog bij een lesklant die een leuk jong dier te rijden heeft. Door te werken aan haar eigen scheefheid en het actief mee bewegen met de beweging van het paard, begon het paard te lopen als een volwaardig Z-dressuur paard dat gedurende enkele meters een geweldige losheid liet zien en een elastiekje werd. Natuurlijk is dit door een jong dier nog niet langer vol te houden dan een paar meter, maar dat is ook ruim voldoende om mee te starten. De ruiter was na een uur les moe van het zich concentreren op haar houding. En zo hoort het ook, zeker in het begin. Hoe zelfbewuster je wordt, hoe beter je je paard kunt laten lopen. Focus je eerst op jezelf, voordat je van je paard kunt vragen om zijn lijf beter te gebruiken.

Er zijn veel omstandigheden die kunnen bijdragen aan het ontstaan van onbewust veel spierspanning, zoals het ervaren van chaos in je hoofd, het opzien tegen een spannende afspraak of boosheid. Verdriet ontspant juist je spieren over het algemeen. Zo zijn er niet alleen veel lichamelijke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je paard niet correct loopt, maar ook tal van mentale oorzaken.

Ja, het kost tijd en energie om de juiste houding te kunnen krijgen, maar dat onderscheidt een trainer van een ruiter. Op een paard blijven zitten is niet zo moeilijk, maar van toevoeging zijn voor je paard vergt (zelf)kennis.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

<vorige blog

>volgende blog

Downloads1

 

Verwante blogs

Binnen een uur stonden haar voeten recht Van de week was ik bij een lesklant in Stegeren (vlakbij Ommen). Zij had aangegeven dat ze aan haar houding en zit zou willen werken om in ieder geval...
Het zadel dat de veroorzaker is van veel rugproble... Zadels zijn er in veel verschillende varianten. De meeste ruiters in Nederland rijden met een engels zadel. Dit kan een dressuur-, spring-, of veelz...
Oefeningen in het zadel voor een betere zit –... De kracht van visualisatie   Vaak helpt het als je op een deel van je lichaam de focus legt, om bijvoorbeeld dit deel te kunnen ontspannen of g...
#2 blog Houding & Zit DE PROBLEMEN VAN EEN VERKEERDE HOUDING   Ik heb leren paardrijden op een manege. Op mijn 9e kreeg ik voor mijn verjaardag paardrijlessen cadeau...