Binnen een uur stonden haar voeten recht

Van de week was ik bij een lesklant in Stegeren (vlakbij Ommen). Zij had aangegeven dat ze aan haar houding en zit zou willen werken om in ieder geval in ontspanning te kunnen draven. Zowel bij ruiter als paard ontbrak de ontspanning. Uiteindelijk wil ze graag ook lekker buitenritten kunnen maken door het bos. Het bos ligt letterlijk om de hoek, dus ik snapte haar wens. Voorgesteld om te starten met een houding- en zitles aan de longe, zodat ze zich echt puur en alleen zou kunnen richten op haar zit. Dat leek haar een goed plan.

Met dat ze op het paard zat, vroeg ze of ze haar voeten niet naar binnen zou moeten draaien. Ze stak haar voeten namelijk af naar buiten. Tijdens een houding- en zitles ga ik nooit bezig met het geven van een commando om iemand beter en effectiever te leren zitten. Commando’s als: “Draai je voeten naar binnen”, “Ontspan eens” en  “Ga rechtop zitten”, zijn commando’s die een averechtse werking hebben.

De vorige les had ik haar beugelriemen 3 gaatjes langer gemaakt. Ze had voorafgaand aan de les aangegeven dat ze er zelf alweer 2 bij had gemaakt, omdat ze haar beugels steeds kwijt raakte. Ze vond ze eigenlijk nog steeds aan de lange kant. Toch kreeg ze het wel weer voor elkaar om haar hakken uit te drukken. Iets wat niet mogelijk is wanneer de beugelriemen daadwerkelijk te lang zijn. Ruiters voelen zich vaak zekerder wanneer de beugels korter gemaakt worden. Dat is alleen schijn, want hoe korter de beugels hoe makkelijker je uit balans raakt. Natuurlijk is alleen het lang maken van de beugelriemen geen optie, want onbalans wordt vaak veroorzaakt door (spier)spanning. Daardoor heb je het gevoel op het zadel te zitten in plaats van in het zadel. Zit je in het zadel, dan voelt het alsof je onderdeel bent van het paard. Zit je in complete losgelatenheid, dan zit je als een huis.

OEFENING

Ga eens met beide voeten op de grond staan, het liefst in buiten. Je voeten zet je iets uit elkaar. Beeld je in dat je wortel wilt schieten in de grond en dat niemand je van je plek kan krijgen. Loopt er op dat moment iemand langs jou die jou een duwtje geeft, dan zal je merken dat je uit balans raakt. Je zult een stap naar voren, achter of opzij moeten zetten om je balans te hervinden. Deze oefening doe je daarna nogmaals. Nu doe je niets anders dan luisteren naar omgevingsgeluiden. Luister naar de vogels in de bomen, de wind, mensen die op de achtergrond aan het praten zijn of verkeer dat verderop op de weg rijdt. Loopt er nu iemand langs je heen die jou een duwtje geeft, dan zal je merken dat je niet uit balans raakt. Hoe dat kan? Ontspanning zorgt ervoor dat je staat als een huis. Focus je je op het in balans blijven, dan raak je juist uit balans. Ook dit is spanning.

Wat ik doe tijdens een eerste les is om uit te vissen hoe de ruiter haar lichaam gebruikt in het zadel. Hierbij let ik op de mate van beweging van hoofd tot en met de tenen. Daaruit is al grotendeels af te lezen waar er beweging is en waar er te vast wordt gehouden. In het geval van Bianca, reed ze met een holle onderrug. Dat zorgt er dus voor dat het bekken teveel gekanteld is naar voren. Dat heeft effect op ieder spiertje in je lijf. Met dat ze haar onderrug ontspande, kwamen haar bovenbenen verder naar voren te liggen. Haar bekkengebied was dus duidelijk te strak. Gedurende de les liet ik haar oefeningen uitvoeren om beweeglijkheid te krijgen in het bekkengebied, waardoor haar benen meer lengte konden krijgen. Benen horen namelijk gewoon ontspannen aan het zadel te liggen. Ze hoeven feitelijk niets anders te doen dan alleen de voeten in de beugels te laten rusten. Natuurlijk maak je tijdens het los rijden wel gebruik van beenhulpen, maar daar je gebruik je dus alleen als het nodig is. Na de gewenste reactie, ontspan je ze dus gelijk weer.

Na een uurtje te hebben gereden aan de longe waren we klaar. Ik vroeg haar of het zo goed was. Ze gaf aan dat haar lijf goed aanvoelde, maar dat haar voeten iets raars deden. Ze keek even naar haar voeten om het te verduidelijken en zag toen opeens haar voeten recht staan. Ze schrok er op een positieve manier van. Ze was totaal flabbergasted. Hoe was dit nou mogelijk?! Het leek haast magie.

bianca

Dit gebeurt er dus wanneer je spieren die vast hebben gezeten leert te ontspannen. Haar bekkengebied was los gekomen. Het commando geven: “Draai je hakken naar binnen” had dus in feite niets anders opgeleverd dan een verstrakking van het bekkengebied. Een strak bekken zorgt ervoor dat het paard onder je zijn rug niet los kan laten. Het is dus niet alleen zeer belangrijk voor je eigen zit in het zadel, maar ook erg voor de beweging van het paard.

Bianca1

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

 

 

 

 

 

Verwante blogs

Wanneer loopt een paard dressuurmatig in de basis ... Hier zien we een mooie Fjorden merrie en haar eigenaresse. De eigenaresse liep er tegenaan dat haar Fjord in 'delen' liep. In de meeste gevallen wil...
Dit onderscheidt een trainer van een ruiter Wat onderscheidt een ruiter nou eigenlijk van een trainer en wat zijn de kwaliteiten die een goede trainer bezit? Allereerst moet je natuurlijk basisk...
#1 Blog Houding & Zit Houding en zit is hot. Je leest het overal en iedereen heeft er wel iets over te zeggen.   Het vervelende is dat iedereen wel wat anders lijk...
Paardje strek je Het los kunnen laten van de hele bovenlijn, van oren tot staart, is belangrijk om in losgelatenheid te kunnen rijden. Simpeler gezegd: Deze oefening...