De lesklant die haar ruggenwervel had gebroken

Een voorbeeld uit de praktijk ( deel I)

 

Na een heel aantal jaren niet te hebben gereden, was het moment eindelijk weer daar dat ze te paard ging. Ze was erg zenuwachtig. Had haar rijspullen van de zolder geplukt die ze daar had neergelegd voor als ze ooit weer zou gaan rijden. Een heel aantal jaren had ze op maneges gereden en daarna was ze paarden bij gaan rijden voor mensen.

Tot het moment dat ze onderuit was gegaan met haar paard en een ruggenwervel had gebroken.

Toch klom ze daarna weer in het zadel… tot het wéér mis ging. Haar ruggenwervel was verschoven met alle gevolgen van dien. Daarna had ze haar rijspullen opgeborgen en wist ze niet zeker of ze ooit weer op een paard zou gaan klimmen.

Ze kwam bij mij met de hulpvraag of ik d.m.v. houding-/zitlessen haar kon helpen goed te leren rijden. Zelf had ze niet de beschikking over een paard. Dat gaf niks, want ze kon rustig op mijn paard lessen volgen. Ze had haar voorgeschiedenis al verteld en had mijn paard al ontmoet tijdens een kennismakingsgesprek. Het leek te klikken met mijn paard, wat ik altijd een voorwaarde vind wanneer ik iemand op mijn paard laat. Na een aantal minuten wennen zette ik mijn paard, met haar erop, op de volte aan de longeerlijn in stap. Ze had haar ademhaling gelijk erg hoog zitten.

Door de hoge ademhaling hield deze mevrouw zich ook erg vast in haar lijf. Een logisch gevolg was dat mijn paard d’r rug niet los ging laten.

We begonnen op de linkervolte: Ze had redelijk veel moeite om met haar bovenlijf naar binnen toe te draaien. Zodra ze naar binnen draaide, kwam haar linkerbovenbeen strak tegen de barebackpad aan te liggen.

Zodra je met je bovenlijf naar binnen draait, wordt je binnenbeen automatisch langer. Tenminste, dit is het geval bij een lijf waarbij alle spieren lekker los zijn en voldoende lengte kunnen maken.

Als je psoas vast zit of te kort is, wat bij heel erg veel ruiters het geval is, dan gaat je lijf compenseren. Zodra deze mevrouw met haar bovenlijf naar binnen draaide, was er een sterk verminderde beweging aanwezig in de linkerzijde van de psoas. De psoas is een grote spier die je onderrug verbindt met je bovenbenen. (Deze week besteed ik een volledige blog aan deze grote spier.)

Een logisch gevolg is dat door het vast zitten in je lijf aan deze kant, je het paard blokkeert in de beweging. Mijn paard had de neiging om een contrastelling aan te gaan nemen. Je blokkeert namelijk onbewust met deze houding de beweging van het binnenachterbeen en je blokkeert ook automatisch het goed loslaten van de rug van het paard. Wat er ook gebeurde bij deze mevrouw was dat, doordat haar rug zo vast zat, ze haar onderbeen afschakelde van de rest van haar lijf. Dit vergt enige training hoor om dit met blote oog te kunnen waarnemen, maar ik zal enkele duidelijke kenmerken noemen van een onderbeen dat is afgesloten van de rest, dat wél met het blote oog is te zien:

– De voet ‘zweeft’ in de beugel. Ruiter rijdt al snel met z’n tenen of raakt de beugel constant kwijt. Bij bovenstaande lesklant lag de voet wel in de beugel, maar lag er nauwelijks gewicht in deze beugel.

– Je onderbeen blijft niet netjes onder jou, maar schiet steeds naar voren. Gevolg is dat je doorlopend uit balans raakt en in stap een stoelzit ook een bijkomend gevolg kan zijn. Met name tijdens het lichtrijden in draf zul je dit extra goed waarnemen.

Dit zijn vooral dé twee tekenen wanneer je onderbeen is afgeschakeld van de rest. Waarschijnlijk herkent een deel van jullie dit probleem goed.

Dit probleem komt heel vaak voort uit een rug die (deels) vast zit. Je kunt je voorstellen dat wanneer een spier als een psoas zich verkrampt in de rug, dat dit van grote invloed is op de spierspanning in je (boven)been. De spier verbindt immers de onderrug met je bovenbeen.

Welke oefening ik haar liet doen om haar onderbeen weer mee te laten doen en een begin te kunnen maken met het losmaken van de psoas, lees je morgen!

 

Bron: www.menselijk-lichaam.com
Foto: www.menselijk-lichaam.com

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Verwante blogs

Test je ademhaling https://www.youtube.com/watch?v=9Rxn0RroigA Er zijn mensen die veel baat hebben bij yoga. Het is een manier om goed te ontspannen. Voor ons als ...
#6 Blog Houding & Zit Feiten waarom een goede ademhaling écht belangrijk is Wat een oppervlakkige ademhaling aan stress kan veroorzaken Er zijn ruiters die met muziek op...
De grote gevolgen van het uitdrukken van je hakken Het uitdrukken van je hakken in de beugels. Waarschijnlijk doe jij dit ook tijdens het rijden. Weet je waarom je dit doet? Is dat om steviger in h...
Oefeningen in het zadel voor een betere zit –... De kracht van visualisatie   Vaak helpt het als je op een deel van je lichaam de focus legt, om bijvoorbeeld dit deel te kunnen ontspannen of g...

Geef een reactie