#80 Blog Houding & Zit

Dé oplossing voor weg vliegen en blokkeren

 

3273Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van een amazone om langs te komen. Haar paard reageerde nauwelijks op haar hulpen en was gewoon niet vooruit te branden. Een paard kan op twee manieren reageren op het geven van (onbewust) teveel hulpen, namelijk door te blokkeren of juist ervandoor te willen.

 

Eigenlijk ligt de oorzaak vrijwel altijd bij het teveel doen. De meeste ruiters zijn in de veronderstelling dat je veel moet doen om je paard goed te laten lopen. Niets is echter minder waar, want als je veel doet dan gaat je paard juist minder doen. Wanneer je teveel aan het doen bent dan blokkeert je bekkengebied en daarmee automatisch de rug van je paard. En een losgelaten rug is nodig om welke oefening dan ook te kunnen rijden. Doordat we zoveel onder controle willen houden zetten we hiermee het paard op slot. We verstoren het in balans willen lopen van het paard doordat we op alle mogelijke manier het vallen op willen vangen, maar doordat we het paard zo vast rijden kán het ook geen eigen balans ontwikkelen. Vaak hoor ik van lesklanten dat ze het zo waanzinnig lastig vinden om ieder spiertje in hun lijf los te laten en gewoon simpel met de beweging van het paard mee te gaan. Klopt, dat ís het ook. Waarom?

In het dagelijks leven wordt er veel van ons verwacht en zijn we allemaal wel in meer of mindere mate control freaks. We moeten heel veel, dus het is logisch dat wanneer je op de rug van het paard zit je ook nog veel denkt te moeten. Je moet presteren, je moet je paard fit houden, je moet die ene oefening onder de knie krijgen, je moet je bewijzen tegenover je stalgenoten en je moet minstens een uur trainen om het goed te doen. Eigenlijk moet er maar één ding en dat is genieten van het moment. Natuurlijk wil je ergens komen, maar je bereikt het veel sneller als je het moeten los kunt laten. Daardoor krijgt je paard meer lucht en kan het vrijer bewegen.

Nog even terug naar de amazone waar ik tijdje terug kwam. Het paard was niet vooruit te branden omdat ze erg veel aan het doen was. Daardoor sloot het paard zich af en reageerde het niet meer. De betreffende amazone was met 1001 dingen tegelijk bezig, dus ik gaf haar de oefening mee om haar ogen dicht te doen en alleen maar de beweging van het paard te voelen. Ondertussen leidde ik het paard over de hoefslag. Na een aantal rondjes mocht ze d’r ogen weer open doen en ontdekte ze dat ze veel meer rust had gekregen. Daardoor ging het paard proesten en kon het gaan nageven. Een bijkomend gevolg van het rijden met teveel druk was dat het paard ook vast in de rug zat en niet kón bewegen.

 

Het rijden met teveel druk is je paard op de handrem zetten en dan verwachten dat je paard alles doet wat je van ‘m vraagt.

 

Wat betekent eigenlijk te-veel druk? Dat is voor ieder paard eigenlijk weer verschillend, want het ene paard reageert veel heftiger op druk dan het andere paard. Je raakt al de helft van de druk kwijt wanneer je rijdt omdat je het léuk vindt en niet omdat je moet presteren. Natuurlijk bedoel ik daarmee niet dat je niet op wedstrijd mag gaan, maar laat je niet meesleuren door wat anderen willen zien en blijf luisteren naar je gevoel.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

Waarom gymnastiseren aan de hand cruciaal is Het is alweer even geleden dat ik blogde over de pony die in blinde paniek zijn jonge ruitertje steeds van zijn rug af gooide. Deze blog staat zelfs...
Hoe ziet de training eruit voor een introvert paar... Zoals gezegd in het vorige blog hebben paarden twee hersenhelften die apart van elkaar werken. Dit is dus anders dan bij ons als mens. Paarden kunne...
De kracht van aandacht Soms heb je van die dagen dat je eigenlijk niet zoveel zin hebt om iets te doen. Dagen dat je je eigenlijk niet zo heel oke voelt. Dan heb je eige...
#6 Blog Houding & Zit Feiten waarom een goede ademhaling écht belangrijk is Wat een oppervlakkige ademhaling aan stress kan veroorzaken Er zijn ruiters die met muziek op...

Geef een reactie