#8 Blog Houding & Zit

Bewegingsgevoel leren

 

Meneer Steinbrecht (de auteur van het in 1886 verschenen boek ‘Das Gymnasium des Pferdes’ zegt over o.a. over een stijve houding het volgende: Onze generatie ontbreekt het niet aan een ridderlijke inborst, noch aan de middelen deze schone kunst op nieuw tot bloei te brengen. Als voor de oude gewaardeerde hogeschool slechts half zoveel gedaan zou worden als voor wedrennen en jachten, dan zo het met de totale rijkunst voortreffelijk gaan. De eerste vereiste echter om weer algemene interesse te wekken voor een kunstzinnige uitoefening van het rijden is dat al het stijve, gedwongene en pedante uit de kunst verbannen wordt, en het vooroordeel weggenomen wordt dat de mens te paard een heel andere, vreemde houding en richting van het lichaam aan zou moeten nemen en het paard zich als stijve hark onder hem moet bewegen. Immers, voor ruiter en paard is de rijkunst een gymnastiek, die ze in staat stelt het hoogst mogelijke niveau van ontwikkeling van lichamelijke kracht en behendigheid te bereiken en ten toon te spreiden”.

Dit boek zou bij geen enkele ruiter in de boekenkast mogen ontbreken. Om goed te leren rijden heb je gevoel voor beweging nodig. Je voelt hoe je paard onder je loopt, waar het zijn benen neer zet en of de rug los genoeg aanvoelt. Je kunt met jouw beweging het paard aansturen.

Bewegingsgevoel leer je niet door apparaten waar je op of achter kunt zitten.

Het is vooral van de laatste jaren dat je middels technologieën je houding kunt verbeteren. Natuurlijk is het fijn om te ontdekken waar je vast zit in je lijf en het kan ook best confronterend zijn. Ik ben ook geen tegenstander van dit soort apparaten, maar zal het ook niet promoten. Het probleem is dat instructeurs en ruiters vaak niet meer zíen wat er nou echt gebeurd, maar een computer inzetten om problemen op te sporen. Het zijn in de meeste gevallen problemen die met het oog te zien zijn, maar het aan kennis en inzicht ontbreekt bij de instructeur en ruiter.

Persoonlijk vind ik dat de beste manier om aan je houding te werken óp het paard is. Een punt waar je tegenaan kunt lopen is dat je je bezig moet houden met je paard én het verbeteren van je houding. Zodra je wilt beginnen aan het verbeteren van je eigen houding is het daarom aan te raden om iemand te vinden die je genoeg vertrouwd en bekwaam is in het longeren. Op deze manier hoef jij je paard niet onder controle te houden en kan degene in het midden van de volte jouw paard controleren. Als instructeur zet ik zelf ook met regelmaat een mini-trampoline in of een balansbal.

Ik ben absoluut niet tegen hulpmiddelen, maar hekel hulpmiddelen waarbij je een computer aan moet sturen om problemen boven water te helpen en op te lossen.

Een flexchair bijvoorbeeld kan je helpen om aan je eigen scheefheid te werken, maar omdat ieder paard óók scheef is zit je dus altijd in bepaalde mate scheef op je paard. Of dit nu je eigen scheefheid betreft of die van het paard. Het is dus van groot belang om ook de scheefheid van je paard te kennen om op de juiste wijze een trainingsplan te kunnen maken. Ik ben er een groot voorstander van om beide problemen, de scheefheid van jou als ruiter én die van je paard, gelijktijdig aan te pakken óp het paard. Het gaat er niet om hoe je zo recht mogelijk op je paard kunt zitten.

Recht op je paard zitten betekend niet automatisch dat je een goede zit hebt.

In de komende blog beschrijf ik de allereerste les die ik gaf aan een lesklant met rugproblemen, óp het paard. Ze had in het verleden d’r ruggenwervel gebroken gehad én bij een val was deze ook nog eens verschoven geweest. Wat de les met haar lichamelijk deed lees je morgen.
naamloos (23)
Dit boek zou een absolute musthave moeten zijn voor iedere ruiter

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

#77 Blog Houding & Zit Het is slecht gesteld met de kennis van juryleden   Ik zou er graag voor willen opperen om de rij- en trainingsstijl aan te pakken op de KNHS w...
Binnen een uur stonden haar voeten recht Van de week was ik bij een lesklant in Stegeren (vlakbij Ommen). Zij had aangegeven dat ze aan haar houding en zit zou willen werken om in ieder geval...
Hoe bereik je dé perfecte zithouding te paard? In het zadel volgens lijn oor - schouder - heup - enkel (deel II)   Het verschil tussen beide oefeningen, in mijn vorige blog, is het verschil ...
Het zadel dat de veroorzaker is van veel rugproble... Zadels zijn er in veel verschillende varianten. De meeste ruiters in Nederland rijden met een engels zadel. Dit kan een dressuur-, spring-, of veelz...

Geef een reactie