#71 Blog Houding & Zit

Paardrijden met hamsterwieltjes??!

 

Het erbij vragen van de heup is nog best een lastig onderwerp om goed uit te leggen. Want hoe leg je nou bewegingsgevoel uit? En hoe kan ik je uitleggen hoe je de heup er precies bij vraagt?

De afgelopen dagen heb ik geprobeerd een goed voorbeeld te bedenken. Een paard dat wel of niet zijn heupen kan gebruiken, heeft bijna alles te maken met hoe jij in het zadel zit. Houd je jezelf te vast, dan is het onmogelijk om heupbeweging te voelen van je paard. Laat staan dat je heupgebruik kunt vrágen.

Mijn instructrice legt heupgebruik altijd uit als het rijden met ‘hamsterwieltjes’. Ken je die radjes waar hamsters in kunnen lopen? Als een paard z’n heupen gebruikt, dan voelt het alsof je in zo’n hamsterwieltje zit. Ik wil graag een oefening uitleggen wat jullie op je paard kunnen oefenenen. Let op, dit is geen oefening die je even tussendoor moet doen. Belangrijk is dat je de onderstaande voorwaarden voor elkaar hebt:

– een diepe buikademhaling

– los hangende schouders

– een losse rug

– zitten op je zitbeenknobbels

– algehele ontspanning in al je spieren

OEFENING

Ga zitten op je paard en ga rustig stappen. In dit blog leg ik al uit hoe je de achterbenen voelt bewegen van je paard. Lees dit dus eerst voordat je verder gaat. Bekijk ook vooral het bijbehorende filmpje om beter te begrijpen hoe een paard hoort te lopen, in losgelatenheid.

Als het goed is kun je aangeven wanneer welk achterbeen omhoog komt. Het afzetmoment kun je dus aangeven. Dit vraag echt vaak enige training om dit goed te kunnen hoor, dus ga vooral veel dóen en raak niet teleurgesteld als je dit niet binnen 1-2 keer lukt.

De beweging naar voren weten we nu, maar we hebben ook een beweging die terug gaat naar achteren. Want we hebben niet alleen een afzetmoment waarop het been naar voren komt, maar ook het ondertredende moment waarna het been weer naar achteren gaat.

Bij een paard dat z’n heupen goed gebruikt voel je dat de beweging naar voren in een halve cirkel loopt. De beweging naar achteren is ook een halve cirkel, als het paard z’n heupen goed gebruikt. Dus beide halve cirkels bijelkaar maakt een hele cirkel: Het hamsterwieltje. Deze cirkel is doorlopend in beweging, zolang je paard in beweging is.

De beide zitbeenknobbels van jouw lijf maken doorlopend ronddraaiende bewegingen.

Tips: 1. concentreer je in het begin op één zitknobbel tegelijk, omdat het echt heel veel concentratievermogen vraagt in het begin om dit goed te voelen. 2. doe je ogen dicht, zodat je je beter kunt focussen.

Bij een paard dat z’n heupen niet of onvoldoende gebruikt, voel je een hele andere beweging. De kans is erg groot dat je in plaats van een mooie cirkel, een hele platte ovaal visualiseert of zelfs een schaal.

imagesULEF3Q31

Deze afbeelding die veel gebruikt wordt in het Centered Riding is een goede verduidelijking. De drie rondjes die je ziet, zijn doorlopend in beweging.

Heupbeweging voelen en vragen is iets waarmee je onder andere de volgende problemen kunt voorkomen:

– rugproblemen;

– blokkades van het SI-gewricht;

– peesproblemen;

– te vaste spieren in de lendenen;

– artrose

 

Wil je je paard nog op z’n 25e nog blessurevrij kunnen laten lopen, dan is dit echt een must.

Misschien zou je graag eens in het echt ervaren hoe een paard loopt dat z’n heupen goed gebruikt. Mocht je dit willen ervaren op mijn paard, neem dan vooral eens contact op.

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

Binnen een uur stonden haar voeten recht Van de week was ik bij een lesklant in Stegeren (vlakbij Ommen). Zij had aangegeven dat ze aan haar houding en zit zou willen werken om in ieder geval...
‘Maak je been langer! (deel II) Als de spieren aan de binnenkant van je bovenbeen kort zijn, dan heeft dit gevolgen. Zie voorgaande blog. Ik zou je graag een tweetal oefeningen me...
#24 Blog Houding & Zit Overgang rijden: Draf naar stap, vanuit doorzitten Wist je dat vloeiende overgangen rijden één van de lastigste dingen is om correct uit te voeren? E...
#22 Blog Houding & Zit Blessure preventief rijden, door gebruik van je zitbeenknobbels?   Heb je al kunnen oefenen met de oefening uit de vorige blog? Iemand die deze...

Geef een reactie