#66 Blog Houding & Zit

De jambette

 

In de vorige blogs kon je lezen over oefeningen die te maken hebben met balans, lengtebuiging en strekken van de rug- en halsspieren. Er zijn ook oefeningen die bijdragen aan leren verzamelen.

De jambette wordt vaak verward met de Spaanse Pas. Heel veel verschil zit er ook niet tussen deze twee, behalve dat de Spaanse Pas lopend wordt uitgevoerd en de jambette in stilstand.

Een goed uitgevoerde jambette laat een paard zien dat zijn/haar lijf goed dragend gebruikt. Zoals je op het filmpje kunt zien, verplaatst mijn paard bij het vragen van haar rechterbeen haar gewicht behoorlijk naar achteren. Haar zwaartepunt verplaatst ze dus, om meer bewegingvrijheid in haar schouder te kunnen verkrijgen. Hierdoor kan ze haar been verder omhoog krijgen en blijft ze goed in balans.

Wist je trouwens dat het verplaatsen van gewicht naar achteren in deze mate, al snel in realiteit een verplaatsing van zo’n 100 kg betekend? Wow, dat is nogal wat hé? Kun je je voorstellen waarom er langzaamaan naar meer dragend vermogen moet worden toe gewerkt ipv dit ineens te vragen?

 

Mijn paard heeft benen die sabelbenig zijn. Dit is het tegenovergestelde van steile benen. Paarden die steile achterbenen hebben, die zijn lastiger goed verzameld te rijden. Bij mijn paard is het tegenovergestelde waar, maar daar kleeft wel een risico aan: Namelijk dat je paarden met een sabelbenige beenstand gemakkelijk kunt overvragen.

Waarin deze oefening vooral veel verschilt met de andere oefeningen, is de hoeveelheid tijd die je in deze oefening moet stoppen. Je begint met een opliften van de hoef van de grond, wat in het beginsel een al een grote stap is in de goede richting.

Wil je weten hoe je deze oefening van begin af aan oppakt? Ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden, dus ik verwijs je graag naar http://vrijheidsdressuur.nl/voetjes-optillen/ . Dit is de website van een vriendin van mij, die helemaal thuis is in vrijheidsdressuur. Vanuit hier kun je door klikken naar de pagina die je leert om de jambette goed aan te leren.

Je zult verbaasd zijn hoe snel paarden leren. Mijn paard vind deze oefening geweldig.

jambette2 jambette1

Kijk nog eens goed naar de stand van de achterbenen, op beide afbeeldingen. En kijk ook eens naar de stand van het linkervoorbeen. Dat is het verschil tussen op de voorhand zijn en richting dragend vermogen gaan.

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

#64 Blog Houding & Zit Stretchen van de rugspieren   Nog een leuke oefening voor als het regenachtig weer is en je je paard gaat poetsen. Je vraagt je waarschijnlijk ...
Alle ruiters zijn scheef Alle ruiters zijn van nature scheef. De mate waarin verschilt per ruiter. Het ligt dus voor de hand dat jij automatisch meer druk zet met één van j...
#67 Blog Houding & Zit Word een fysiotherapeut voor je paard   Rechtrichten is van onmisbaar belang voor de gezondheid van je paard. Gymnastiserend grondwerk hoort ...
Binnen een uur stonden haar voeten recht Van de week was ik bij een lesklant in Stegeren (vlakbij Ommen). Zij had aangegeven dat ze aan haar houding en zit zou willen werken om in ieder geval...

Geef een reactie