Een aangesnoerde sperriem doet meer kwaad dan goed

Loopt jouw paard met z’n mond open tijdens het rijden? Dit is iets wat de jury afstraft als verzet, dus in de proef wil je dit al zéker niet zien.Waarom doet een paard dit en wat doe je eraan?

Een paard dat met z’n mond open loopt, in welke mate dan ook, wil jou iets duidelijk maken. Het is een signaal van irritatie en/of pijn.

Wat veel ruiters doen als reactie hierop, is dat ze de sperriem nog eens extra aan trekken. Wat duidelijk moge zijn is dat dit géén oplossing is. Je negeert hiermee compleet wat je paard zegt en snoert je paard letterlijk de mond.

Wat mij betreft mag de sperriem verboden worden. Het heeft geen enkel ander nut dan de mond van het paard zoveel mogelijk gesloten houden. Er zijn zelfs al instanties bezig om de sperriem te verbieden op wedstrijden. Een goede zaak.

Door het aansnoeren van de sperriem krijgt je paard geen enkele kans meer om zijn kaken te ontspannen. Ontspannen kaken zijn een voorwaarde om stelling te kunnen geven. En stelling is weer het begin van lengtebuiging. Een paard zijn kaken ontspant die laat dit bijvoorbeeld zien door lik- en kauwbewegingen. Een paard móet dit kunnen doen om zijn hele lijf los te kunnen laten. Zonder ontspannen kaken is er zelfs geen enkele vorm van ontspanning in de rest van het lijf mogelijk.

Het aansnoeren van de sperriem is ook nog eens pijnlijk voor je paard. De neus bestaat uit onder andere een zwevend stukje bot, die gemakkelijk kan breken. Dit is precies het stuk waar de sperriem meestal overheen wordt aangesnoerd. Ik heb al situaties mee gemaakt waarbij dit stukje bot gebroken was door op deze manier aan te snoeren.

naamloos (44)mond open2

Heb je een hoofdstel waar een sperriem aan hoort, dan kan het je punten kosten wanneer je deze eraf laat tijdens de proef. Gek, maar waar. Wil je tóch op een zoveel mogelijk vriendelijke manier met een sperriem rijden, houd deze dan zo los mogelijk. Als je dan toch bezig bent, zorg er dan gelijk voor dat de neusriem niet alsnog ervoor zorgt dat je paard z’n kaken niet kan ontspannen. Sluit de neusriem op een wijze dat je in ieder geval een duim tussen de neusriem en het hoofd kunt krijgen.

 

Waarom loopt een paard eigenlijk met zijn mond open? In het volgende blog bespreek ik de oorzaken en hoe je dit op kunt lossen.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Verwante blogs

Waarom gymnastiseren aan de hand cruciaal is Het is alweer even geleden dat ik blogde over de pony die in blinde paniek zijn jonge ruitertje steeds van zijn rug af gooide. Deze blog staat zelfs...
#59 Blog Houding & Zit Bitloze hoofdstellen: Soorten en eigenschappen (Deel III)   Dit is het laatste blog over de verschillende bitloze hoofdstellen. Nog even de l...
#24 Blog Houding & Zit Overgang rijden: Draf naar stap, vanuit doorzitten Wist je dat vloeiende overgangen rijden één van de lastigste dingen is om correct uit te voeren? E...
#16 Blog Houding en Zit In het zadel volgens lijn oor - schouder - heup - enkel (deel I)   In mijn vorige blog beschreef ik hoe een bepaald type zadel je vast in een v...

2 thoughts on “Een aangesnoerde sperriem doet meer kwaad dan goed

    1. Beste Henrike, mooi dat je er geen commentaar op hebt gekregen! Ik heb al ’s mee gemaakt dat iemand bijna uit de proef werd gezet, door het ontbreken van de sperriem. Maar in dit geval was het lipje er ook niet afgehaald, en viel het dus meer op.

Geef een reactie