#50 Blog Houding & Zit

‘Mijn paard blokkeert tijdens de proef!’ – Deel II

 

Je paard blokkeert tijdens de proef. Zoals je ook leest in het vorige blog, kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn:

– Je paard associeert de witte hekjes met teveel druk

– Je paard is al moe van alle indrukken en kan zich niet meer focussen op jou

– Je paard voelt jouw spanning

– Je paard associeert de witte hekjes met teveel druk

Boots een concoursterrein na door witte hekjes van iemand te lenen en ga hier in trainen zo lang als nodig. Desnoods parkeer je zelfs een auto naast de ring (als je dit buiten uit zet) of versier je de binnenbak met ‘enge’ attributen om het allemaal echt te laten lijken. Maak er een soort schrik-/obstakeltraining van. Wees creatief!

Misschien kun je zelfs met de organisator van een concours bij jou in de buurt afspreken dat je even gebruik mag maken van één van de ringen na afloop van het concours, om in te trainen.

Op deze manier leer je je paard dat de witte hekjes eigenlijk gewoon bij de dagelijkse training horen en niet alleen maar te zien hoeven zijn op concours.

– Je paard is al moe van alle indrukken en kan zich niet meer focussen op jou

Vooral jonge paarden hebben hiermee te maken. Jonge paarden kunnen zich nog moeilijk concentreren en zijn vaak met hun aandacht overal en nergens.

Een jong paard overvraag je snel. Verwacht je teveel in één keer van zo’n paard, dan kan het zo zijn dat het automatisch al gaat blokkeren op concours aan de hand van die ene ervaring waarbij hij is overvraagd.

Lang inrijden voorafgaand aan de proef kan er ook voor zorgen dat je paard al uitgeblust is wanneer je de proef moet rijden. Door vooral veel te dóen leer je hoe lang je vooraf in moet rijden. Bij de één kan dit een dik half uur zijn, maar ik ken ook paarden waarbij slecht een paar minuten voldoende is.

– Je paard voelt jouw spanningKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Aii.. Dit is dus iets wat niet bij jouw paard ligt, maar waar je zelf aan moet werken. Hoe zorg je er voor dat je zo min mogelijk spanning opbouwt? Dat is een lastige. Zéker wanneer je faalangst hebt en bang bent om een slechte proef neer te zetten.

Het helpt in dit geval totaal niet wanneer bv een vriend/vriendin tegen je zegt: ‘Doe alsof je thuis bent en voor jezelf aan het trainen bent’. Het is een goed bedoeld advies, maar het werkt niet. Want aan alle kanten voel je de ogen van omstanders én de jury in je prikken.

Belangrijk is om te erkennen dat je bang bent om te falen, tegenover jezelf en tegenover mensen die dicht bij jou staan (figuurlijk gezien). Ga hier niet tegen in verzet, want dit zorgt voor enorm veel frustratie en brengt je niks.

Er zijn goede trainingen beschikbaar die jou kunnen helpen om deze angst hanteerbaar te maken. De lat niet te hoog leggen, wil vaak helpen. Zie het rijden van een proef vooral als leuk in plaats van dat je móet presteren. Ga blanco de proef in. Hiermee bedoel ik: Zonder verwachtingen. Probeer vooral plezier te hebben in wat je doet. Dit scheelt al veel!

Het helpt vaak ook om vooral veel te dóen. Bijvoorbeeld door vaker op concours te gaan, zodat het rijden van een proef steeds meer iets ‘normaals’ wordt.

Waak ervoor dat je jouw spanning niet projecteert op je paard. Als je paard slecht loopt omdat jij te gespannen bent, dan is het niet eerlijk om je paard hier voor af te straffen.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

#49 Blog Houding & Zit 'Mijn paard blokkeert tijdens de proef!' - Deel I   Zo geweldig als je paard thuis loopt, zo matig loopt hij tijdens de proef. Het inrijden gaa...
#47 Blog Houding & Zit 'Mijn paard is enorm gespannen op concours'   Op concours gaan. Misschien ga jij regelmatig, of zelfs wel ieder weekend? Je hebt je paard gew...
#23 Blog Houding & Zit Verleng de levenskwaliteit van je paard door correct trainen   Het rijden met je zitbeenknobbels. Allemaal leuk en aardig dit maar wat heeft di...
Bijna de helft van de paarden op concours loopt st... De bizarre uitkomst van een onderzoek naar kreupelheid: Bijna de helft van de onderzochte sportpaarden bleek kreupel of stijf te zijn, terwijl de ei...

Geef een reactie