#48 Blog Houding & Zit

Hoe voorkom je spanning bij je paard op concours? 7 belangrijke tips

 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ontbreekt het je aan inspiratie? Lees dan vooral onderstaande 7 tips.

576558_290848777669104_472162664_n 1. Kom ruim op tijd op het concoursterrein

Niks is zo vervelend als gestrest de proef in gaan. Niet alleen jij raakt gestrest van te weinig tijd, maar je paard pakt dit ook feilloos op. Maak ruim van tevoren een lijstje met alles wat je in moet pakken en alles wat er moet gebeuren. Deel het lijstje in op dingen die de dag vooraf geregeld moeten zijn dingen die op de dag zelf moeten gebeuren. Bedenk vooraf ook hoe je nodig denkt te hebben om ieder punt af te werken. Als je hier niet zo handig in bent, vraag dan iemand anders om mee te denken of jou te helpen. Ook verkeerssituaties heb je niet in de hand, dus vertrek ruim op tijd richting het concoursterrein.

Neem ook de tijd om het concoursterrein te verkennen. In welke ring wordt je bijvoorbeeld verwacht? Dit zie je meestal ook op de startlijsten die digitaal beschikbaar zijn. Vraag de organisatie gelijk even of de planning evt uit- of inloopt.

2. Regelmatig schrik-/obstakeltrainingen doen

Het concoursterrein is in feite één grote schriktraining. Je vindt er alles waar je paard van kan schrikken. Zo kan je paard in de binnenbak schrikken van het galmende geluid, als hij geen binnenbak is gewend. En kan je paard juist in de buitenring schrikken van alles wat er omheen gebeurd, omdat je paard nog weinig buiten ervaring heeft.

Door schrik-/obstakeltrainingen raakt je paard vertrouwd met nieuwe en ‘enge’ obstakels. Wat vooral belangrijk is is dat je paard jou meer leert te vertrouwen. Als hij jou meer vertrouwd, worden de obstakels ook vanzelf minder spannend.

3. Regelmatig ander terrein opzoeken

562449_290848547669127_604648081_nAls je paard alleen het terrein kent waar hij op stal staat, dan is het logisch dat hij het komen op ander terrein erg spannend vindt. Je hoeft niet eens met de trailer op pad te gaan om dit te realiseren, want zelfs een wandeling/buitenrit vanaf het erf is een optie. Verken al rijdend je omgeving. Stippel vooraf een route uit die je wilt rijden, zodat je een doel hebt om naar toe te rijden. Koeien in de wei, wapperend landbouwplastic, een passerende tractor… Zomaar dingen die je paard erg spannend kan vinden, maar waar hij vertrouwd mee kan leren worden.

Op deze manier draait je paard zijn hoef niet meer om voor vreemd terrein. Tenminste, als jij ook rustig kunt blijven. En toegegeven, een buitenrit is wellicht relaxter dan een spannende concoursdag.

4. Longeren voorafgaand aan het inrijden

Niet overal bestaat de mogelijkheid om te longeren, maar is deze mogelijkheid er wél dan is dit een optie om je paard even opgewonden energie eruit te laten lopen. Paarden zijn gewoontedieren. Als je de week vooraf ook iedere keer voordat je gaat rijden even kort je paard longeert, dan zal je paard op concoursterrein het eerder gaan beschouwen als een normale training.

Longeren helpt tegelijkertijd om je paard te helpen te focussen. Tegelijkertijd helpt het jou om vooral de aandacht bij jouw paard te hebben, en niet bij de rest van je omgeving.

5. Met je paard aan de hand lopen

Hiermee bedoel ik dat je je paard netjes achter je of naast je laat lopen en tussendoor regelmatig even halt houd waar je paard onmiddellijk op moet reageren. Dit is een gehoorzaamheidstraining. Een oefening om je paard je focus bij jou te hebben in plaats van de omgeving. Dit is ideaal als er te weinig ruimte is om te longeren en je voelt dat je paard z’n focus overal en nergens heeft, behalve bij jou.

6. Ademhalingsoefeningen

Zelf kun je ook veel druk ervaren voorafgaand aan de proef. Een hoge ademhaling betekend spanning. Reageert je paard al heftig op spanning, dan is het geen slecht idee om je even terug te trekken om ademhalingsoefeningen te doen. Lees dit blog voor meer uitleg hierover.

7. Mindset

Ook mensen zijn gewoontedieren. Wordt jij erg rustig van bepaalde muziek? Ga dan bijvoorbeeld inrijden met je favoriete muziek in je oren. Maar misschien wordt jij alleen rustig van de stem van je instructeur, omdat je hier moed uit haalt. Tegenwoordig is alles op te nemen in MP3 formaat.

Afgaan op wat er tijdens het vorige concours niet goed ging, levert negatieve spanning op. Dit is killing voor jou en jouw paard. Blijf bij de dag. Ieder nieuw concours is een nieuwe mogelijkheid om te leren.

Laat je ook niet ontmoedigen door ruiters waarvan jij vindt dat ze veel beter rijden dan jij. Ruiters die beter rijden dan jij, die zijn er altijd.

Hoe ga je om met spanning TIJDENS de proef? Do’s en don’ts. Je leest het in het volgende blog!

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

#77 Blog Houding & Zit Het is slecht gesteld met de kennis van juryleden   Ik zou er graag voor willen opperen om de rij- en trainingsstijl aan te pakken op de KNHS w...
Waarom gymnastiseren aan de hand cruciaal is Het is alweer even geleden dat ik blogde over de pony die in blinde paniek zijn jonge ruitertje steeds van zijn rug af gooide. Deze blog staat zelfs...
Bijna de helft van de paarden op concours loopt st... De bizarre uitkomst van een onderzoek naar kreupelheid: Bijna de helft van de onderzochte sportpaarden bleek kreupel of stijf te zijn, terwijl de ei...
Test je ademhaling https://www.youtube.com/watch?v=9Rxn0RroigA Er zijn mensen die veel baat hebben bij yoga. Het is een manier om goed te ontspannen. Voor ons als ...

Geef een reactie