Wanneer loopt een paard dressuurmatig in de basis goed?

Hier zien we een mooie Fjorden merrie en haar eigenaresse. De eigenaresse liep er tegenaan dat haar Fjord in ‘delen’ liep. In de meeste gevallen wil dit zeggen dat het paard zonder ruggebruik loopt. Dan loopt het paard dus vooral op de voorhand, drukt de rug weg en gebruikt de achterbenen alleen om te stuwen naar voren. Dit was dus ook wat mij opviel in de beweging van dit paard. Van nageeflijkheid was geen sprake.

Een niet-nageeflijk paard met een vaste rug
Een niet-nageeflijk paard met een vaste rug

Dit zou voor veel ruiters een reden zijn om de hulpteugels van stal te halen, simpel doordat ze geen andere oplossing zien.

Deze ruiter besloot het echter te zoeken in het aanvragen van een les. Wat ze gelijk aangaf was: ‘Ik weet dat het aan mij ligt en ik weet niet hoe ik dit op moet lossen.’ Ik ben er altijd enorm blij mee als ruiters dit gelijk aangeven.

Je kunt je niet voorstellen hoe vaak jouw eigen zit de beweging van je paard belemmert. Het onvoldoende diep kunnen zitten doordat je je bovenbenen teveel aanklemt aan het zadel, kan al een reden zijn waarom jouw paard z’n rug niet los wil laten. En dan maakt echt 1 millimeter boven het zadel hangen al hét verschil tussen een vaste en een losse rug.

In vrijwel alle gevallen is de ruiter zich niet bewust van zijn/haar eigen zitproblemen. Het werken aan de houding en zit van de ruiter creëert direct bewustwording. Het mooie is dat het paard direct reageert op een veranderde zit. Een reactie die direct ontstaat is het nageven (en vaak proesten) van het paard.

Dit wil niet zeggen dat het paard nu constant alleen maar nageeft. Want doordat het paard nageeft, wordt de hele bovenlijn van het paard langer gemaakt. Dit kan spierpijn veroorzaken. Vandaar dat het paard geregeld even weer omhoog zal komen. Maar gaandeweg kan het paard steeds beter en langer het nageven vast houden. Tot het moment dat het paard zonder problemen lang en laag kan blijven en het tijd wordt voor iets meer oprichting.

Let op, niet alleen een veranderde houding en zit zorgen voor een nageeflijk paard. Ook rechtrichten is hier van groot belang.

Je wilt graag een goed ondertredend achterbeen. Het goed ondertreden alleen is niet genoeg. Je moet er ook voor zorgen dat het paard niet uitbreekt over de buitenschouder of binnenschouder. Dit is namelijk een logisch gevolg van bv een binnenachterbeen dat je vermeerderd wil laten dragen. Dit is een belangrijk onderdeel van het rechtrichten.

foto2

 

De foto van de betreffende combinatie hiernaast laat voor mij hét perfecte beeld zien van een paard dat in de basis correct nageeflijk loopt.

 

 

Het paard:

– gebruikt de achterbenen om zichzelf meer te dragen ipv te stuwen

– spant de buikspieren duidelijk aan die de rug omhoog brengen en dus lengte creëeren in de rug

– loopt netjes met zijn hoofd op de loodlijn. Dit is het gevolg van verminderd stuwen en meer dragen

– geeft duidelijk na vanuit zijn rug ipv zijn hals

– kan gereden worden met los teugelcontact

Zie ook hoe mooi recht het paard op zijn rechtervoorbeen staat. Dit betekend ook dat het paard op dat moment nauwelijks nog stuwt, maar goed draagt.

Het is de kunst om met zo min mogelijk hulpen je paard zo goed mogelijk te laten lopen.

De foto is natuurlijk een momentopname. Het kost het paard veel spiergebruik om op deze manier te kunnen lopen, dus vanzelfsprekend dat het paard deze houding in het begin slechts een paar seconden vol kan houden.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

 

 

 

Verwante blogs

Binnen een uur stonden haar voeten recht Van de week was ik bij een lesklant in Stegeren (vlakbij Ommen). Zij had aangegeven dat ze aan haar houding en zit zou willen werken om in ieder geval...
Je paard een uur fanatiek trainen? In een kwartier...   Een uur volop je paard in het zweet jagen? Dat kan natuurlijk, maar is een paard dat je uit kunt wringen van het zweet per definitie dus een paard ...
Het ondertredende achterbeen met en zonder heupgeb... In mijn vorige blog schreef ik over heupgebruik. En beloofde ik jullie een filmpje waarop duidelijk te zien is wat heupgebruik is. Wat is het versch...
#61 Blog Houding & Zit Het modewoord: Rechtrichten. Wat is het, en wat is het niet?   Rechtrichten. Ook alweer zo'n modewoord waar iedere instructeur tegenwoordig...

Geef een reactie