#28 Blog Houding & Zit

‘Help, mijn paard is lui’

 

naamloos (34)
Afbeelding: www.equestrian-escapes.com

Is jouw paard slecht voorwaarts te krijgen? Heb je het gevoel dat je erg veel moet doen om je paard aan het lopen te krijgen? Paarden die ‘lui’ worden genoemd, zijn in bijna alle gevallen flegmatieke paarden. Flegmatiek wil zeggen dat ze erg rustig ogen, niet snel gek te krijgen zijn en laag in hun energie zitten. Het zijn de ideale paarden voor een lekkere ontspannen buitenrit bijvoorbeeld. Maar ook voor het dressuurwerk zijn ze geschikt, alleen gaat het je helpen als je weet hoe je flegmatieke paarden moet rijden. Dit soort paarden hebben een rustige, maar consequente ruiter nodig.

Flegmatieke paarden zijn vaak introverte paarden. Dat betekend dat ze binnenvetters zijn. Ze kunnen rustig ógen, maar de kans is groot dat ze dit van binnen niet zijn. Ze slaan snel naar binnen zodra ze teveel druk of onbegrip ervaren. Dit is voor introverte mensen niet anders trouwens. Ook introverte mensen ogen vaak rustig, maar zijn het allerminst van binnen. Ze laten het alleen niet snel zien wanneer ze van slag zijn bijvoorbeeld en kroppen veel op.

Je hebt als ruiter van een flegmatiek paard wellicht de neiging om maar met sporen te moeten gaan rijden en de zweep erbij te pakken, voor als je paard niet voldoende reageert. More = less, ook in dit geval.

Hoe meer je als ruiter gaat doen, hoe meer je paard blokkeert. Dit soort paarden moet je prikkelen om voor je te willen werken. Ze hebben uitdagingen nodig om uit hun schulp te komen. Ontdek waar je paard enthousiast van wordt, en gebruik dit als een extra beloning.

Het is heel belangrijk om rustig te blijven en niet constant voorwaarts te gaan drijven. Hoe geïrriteerder jij wordt, hoe minder je bereikt. Bijkomend gevolg is dat jij harder aan het werk bent dan je paard en je paard steeds minder / slechter gaat reageren.

Een goede warming-up aan de hand – gymnastiserend grondwerk – helpt om je paard soepeler te krijgen, waardoor de spieren lekker los komen. Een grote misvatting is dat dit soort paarden meer krachtvoer nodig hebben. Voldoende sociale contacten met soortgenoten zou ik eerder aanraden. Sociaal contact ontspant en motiveert.

 

Houd je zit open, blijf ontspannen zitten en activeer je paard door met je zitbeenknobbels de achterbenen aan te spreken. Reageert je paard onvoldoende, spreek je paard dan even extra aan door een tik bij te geven met een zweepje op z’n achterhand. Actie = reactie. Dus vraag jij iets, dan willen we wel graag een reactie zien. Krijg je niet de gevraagde reactie, dan maak je je hulp even wat intenser. Reageert je paard op je hulp, dan ga jij direct weer ontspannen. Zo leert je paard beloond te worden voor wat je ‘m vraagt en zal hij steeds opener gaan worden.

Een positief gevolg is dat jullie hierdoor steeds meer een team zullen vormen, door wederzijds begrip en respect.

Maak gebruik van de kwaliteit van flegmatieke paarden. Ze zullen niet snel zichtbaar schrikken en zijn de ideale paarden voor angstige ruiters. Leer de kwaliteiten die nodig zijn om dit soort paarden te rijden in plaats van je paard te leren hoe hij ‘heter’ moet worden.

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

#64 Blog Houding & Zit Stretchen van de rugspieren   Nog een leuke oefening voor als het regenachtig weer is en je je paard gaat poetsen. Je vraagt je waarschijnlijk ...
#56 Blog Grondwerk Op weg naar bitloos rijden. Hoe begin je daar eigenlijk mee?   Om bitloos te leren rijden is het eerst belangrijk dat je op de grond elkaar goe...
De transformatie van het kreupel lopende paard Enkele jaren geleden werd ik benaderd door een amazone wiens paard diverse lichamelijke problemen bleek te hebben. Het paard was al compleet doorgelic...
De achterbenen aansturen met alleen je zitbeenknob... Een paard beweegt met vier benen afzonderlijk. Als je ontspannen op je paard zit en je voldoende diep zit, dan voel je dat je paard z'n achterbenen ...

Geef een reactie