#24 Blog Houding & Zit

Overgang rijden: Draf naar stap, vanuit doorzitten

Wist je dat vloeiende overgangen rijden één van de lastigste dingen is om correct uit te voeren? Een vloeiende overgang is een overgang die met behoud van souplesse en takt wordt uitgevoerd. Het betekend ook dat je paard netjes onder je blijft lopen en er voor het oog weinig veranderd, behalve dat je een gang vertraagd of versneld.

Een gang versnellen, bijvoorbeeld van stap naar draf, kan nog enigszins ergens op lijken. Je spoort je paard aan, staat een beetje teugel toe en je draaft. Een overgang terug, van draf naar stap, is een heel stuk lastiger. Vaak ben je alle nageeflijkheid kwijt en wordt de overgang een abrupte overgang. Ook daarna ben je vaak weer een aantal meter verder voordat je paard weer lekker nageeflijk loopt.

Veel ruiters blokkeren in hun zit wanneer ze een overgang terug willen rijden. Ze houden hun adem vast, spannen hun spieren aan, maken zich lang en nemen de teugels korter. Het gevolg is dat je paard een overgang terug maakt door op de voorhand te vallen. Dat komt doordat je door het vast zetten van je eigen spieren en je ademhaling, je de rug van je paard weg duwt en je je paard op de voorhand zet. Natuurlijk doe je dit onbewust. Eigenlijk is het heel logisch: Als je zelf blokkeert, dan blokkeert jouw paard ook. Als je zelf niks meer doet, dan doet jouw paard ook niks meer.

images36EM8C2Q imagesMTFFBFH4

Ik ga je helpen een vloeiende overgang van draf naar stap te kunnen rijden, in dit blog. In de volgende blogs haal ik de andere overgangen aan.

Wat belangrijk is om te weten tijdens zo’n overgang, is dat je de motor van je paard constant draaiende moet houden.

De motor zijn de achterbenen van je paard. Bij een correct uitgevoerde overgang komt je paard terug met en op z’n achterhand. De achterbenen moeten actief mee blijven doen om tot een mooie overgang te komen. Het allerbelangrijkste dat JIJ moet doen is goed uitademen en vooral geen spieren aan gaan spannen.

Vanuit doorzitten in draf, terug naar stap: Je hebt in mijn eerdere blogs (zie blog 21 en blog 22) gelezen hoe je de achterbenen aan kunt sturen. Deze automatische beweging moet je bewust inzetten, terwijl je de overgang terug wilt rijden. De achterbenen moeten actief mee blijven doen om tot een mooie overgang te kunnen komen. Houdt je focus in gedachten ook op de achterhand. Dit gaat je zonder twijfel helpen! Het enige wat je verder moet doen is zo diep mogelijk uitblazen, je lijf ontspannen houden en de teugels licht naar je toe nemen. Let erop dat je geen spanning krijgt in je schouders terwijl je de teugels naar je toe neemt.

We gaan niet accepteren dat je paard zelf al besluit om als een kameel look-a-like de overgang te maken in het kader van: ‘Maar zo doen we dat altijd!’ Ook gaan we niet accepteren dat je paard misschien zelf al besluit om een hele abrupte overgang te maken. Houdt zelf de regie. Je gaat pas de stap inzetten als je paard netjes nageeflijk blijft en je ervaart dat ook jij los in je lijf blijft. Zo niet, dan draaf je rustig verder en probeer je het overnieuw. De eerste keren zijn altijd het lastigste hoor!

We gaan voor een mooie vloeiende overgang. Blijf actief de achterbenen aansturen met je zitbeenknobbels en zet de stap in als aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

Een aangesnoerde sperriem doet meer kwaad dan goed Loopt jouw paard met z'n mond open tijdens het rijden? Dit is iets wat de jury afstraft als verzet, dus in de proef wil je dit al zéker niet zien.Wa...
De lesklant die haar ruggenwervel had gebroken Een voorbeeld uit de praktijk ( deel I)   Na een heel aantal jaren niet te hebben gereden, was het moment eindelijk weer daar dat ze te paard g...
Dit wordt er níet bedoeld met het ondertredende ac... LVO is onmisbaar wanneer je met rechtrichten bezig wilt gaan en de absolute basis. LVO staat voor: Lengtebuiging Voorwaarts neerwaarts Onder...
Je zwaartepunt te ver naar voren of achteren tijde... Heb je thuis een balansbal? Een paardenbal waar je paard overdag mee speelt in de paddock, kun je ook prima gebruiken. Dit blog helpt je om te herke...

Geef een reactie