#23 Blog Houding & Zit

Verleng de levenskwaliteit van je paard door correct trainen

 

Het rijden met je zitbeenknobbels. Allemaal leuk en aardig dit maar wat heeft dit nou eigenlijk voor zin?, vraag je je misschien af. Het zal je verbazen wat je kunt bereiken door het inzetten van je zitbeenknobbels. Je:

– eigen lijf wordt los en ontspannen;

– doordat jij los laat en ontspant, creëer je voor je paard de mogelijkheid dit óók te doen;

– door het meegaan met de beweging van je paard stuur je automatisch de achterbenen aan;

– de rug van je paard kan veel beter los komen en je paard krijgt schwung door z’n lijf

Maar dit is nog niet alles. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Wist je dat paarden die op deze wijze gereden worden lang mee kunnen blijven lopen op een hoog niveau? Je paard is een atleet en heeft een goede basis nodig. Het lijkt wel normaal geworden in de paardenwereld dat paarden op hun 15e afgeschreven zijn, door bv artrose of peesproblemen. Een paard dat op correcte wijze gereden wordt kan makkelijk op z’n 25e nog soepel en sterk zijn. De wijze waarop veel ruiters trainen, zorgt ervoor dat paarden letterlijk óp zijn rond hun 15e jaar.

Artrose wordt veroorzaakt door slijtage. En slijtage komt meestal door een verkeerde manier van trainen. Peesblessures ontstaan vaak doordat paarden onvoldoende over de rug worden getraind en de achterbenen te weinig worden aangesproken om soepel onder te treden. Daardoor komt er teveel gewicht op de voorhand.

imagesBL2L9GF2
Een valse oprichting. Paard drukt rug weg.
images8PPEJZAB
Lopen op de voorhand

Zelfs hoefkatrolontsteking wordt in heel veel gevallen veroorzaakt doordat paarden teveel op de voorhand worden gereden.

 

Even een voorbeeld over mijn paard. Mijn paard zet zich heel snel vast in haar rug. Toen ik haar begon te rijden was nageeflijk rijden een enorme opgave. Ze durfde het niet en zat ook letterlijk muurvast. Inmiddels zijn we al heel veel verder. En kan ik mijn zitbeenknobbels afzonderlijk inzetten om mijn paard oefeningen te laten uitvoeren als de schouder binnenwaarts, travers en renvers. Met nauwelijks teugelgebruik. Puur op mijn zit. Nogmaals, het kost veel inspanning om tot deze ontspanning te komen, en ik zal de laatste zijn die je zal vertellen dat deze wijze simpel is. Want zodra ik ook maar een beetje teveel spanning heb in mijn spieren, blokkeert mijn paard onmiddellijk in haar rug. Dat is ook haar goed recht. Het levert mij veel inzichten op, iedere dag opnieuw.

Waarom rijden de meeste ruiters dan niet met hun zit? Omdat het tijd kost, veel geduld en complete toewijding. De meeste ruiters willen te snel vooruit. Terwijl juist kwaliteit tijd kost. Uiteindelijk betaal je voor de snelle manier een prijs. Hoe hoog deze prijs is is afhankelijk per paard en per ruiter.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

#71 Blog Houding & Zit Paardrijden met hamsterwieltjes??!   Het erbij vragen van de heup is nog best een lastig onderwerp om goed uit te leggen. Want hoe leg je nou b...
Wat je nog niet wist over de allergrootste spier i... Foto: www.psoas.se Ken jij instructeurs die je de instructie geven om je kruisspier aan te spannen? Dit is een term die vaak gebruikt wordt om b....
Speciaal voor ruiters met lichamelijke klachten Ons land kent heel veel enthousiaste paardensporters, waarvan een groot aantal dressuurruiters. Allemaal hebben ze als doel om hun paard zo goed mogel...
Een aangesnoerde sperriem doet meer kwaad dan goed Loopt jouw paard met z'n mond open tijdens het rijden? Dit is iets wat de jury afstraft als verzet, dus in de proef wil je dit al zéker niet zien.Wa...

Geef een reactie