De achterbenen aansturen met alleen je zitbeenknobbels??

Een paard beweegt met vier benen afzonderlijk. Als je ontspannen op je paard zit en je voldoende diep zit, dan voel je dat je paard z’n achterbenen optilt. Ontspannen, betekend dat je je ademhaling laag hebt en je weinig tot geen spierspanning ervaart. Dit zijn de cruciale factoren die nodig zijn voor het diep in het zadel kunnen zitten. Lees dus eerst mijn voorgaande blogs om te ervaren en te begrijpen wat ik bedoel. Ieder paard loopt in stap in een viertaktbeweging. Dit betekend dat een paard ieder been afzonderlijk optilt en weer neer zet. De beide achterbenen ga ik je leren afzonderlijk van elkaar aan te sturen.

Bekijk onderstaand filmpje vanaf 0:23 t/m 0:47 om de beweging van het paard te snappen welke ik hieronder beschrijf. Kijk goed naar hoe het paard van zichzelf loopt. Ik zal niet van je vragen om de gesproken taal te verstaan 😉 Na het bekijken van dit filmpje snap je waarschijnlijk beter dat je de beweging van je paard erg in de weg zit ,als je jezelf vast zet in het zadel.

Hoe beweegt een paard nou eigenlijk, en wat is jouw rol in de basis?

Wanneer het paard z’n linker achterbeen op tilt dan wordt z’n ribbenkast naar buiten gezet, naar rechts dus. Dat gebeurd om plek te maken voor het linkerachterbeen. Wanneer jij in het zadel zit dan voel je dat jouw linker zitbeenknobbel richting de rechter schouder van je paard wordt gezet. Je zitbeenknobbel maakt dus een diagonale beweging. Hetzelfde geldt voor de andere kant.

Als je paard z’n rechterachterbeen op tilt dan wordt de ribbenkast van je paard naar links verplaatst. Jouw rechterzitbeenknobbel wordt naar de linkerschouder van je paard gezet. Het kan heel goed zijn dat je flink moeite moet doen om je op deze beweging te concentreren en je het niet in één keer voelt. Misschien zelfs ook niet in twee keer. De beweging is een beweging die ieder paard van nature maakt en je moet leren voelen.

Oefening:

Deze oefening voeren we uit op de lange zijde. In een volgende blog ga ik je leren hoe je voltes en wendingen rijdt op deze wijze.

Het ‘enige’ wat je moet doen is mee gaan in de beweging die ik hierboven beschrijf. Hiermee maak je je eigen lijf los én geef je je paard de optie om de rug los te mogen laten. Als je het een beetje onder de knie hebt dan zal je zelfs voelen dat je paard ruimere passen zal gaan maken. Hoe dat kan? Dat komt doordat jij de achterbenen van je paard aanspreekt om naar voren te mogen komen, door alleen maar mee te gaan in de beweging die je paard van zichzelf al maakt. Belangrijk: Om deze oefening goed uit te voeren is het belangrijk om je beugels uit te doen of je beugels in ieder geval lang genoeg te hebben. Lange teugel (met enig contact) heeft de voorkeur, omdat de ervaring leert dat je in het begin al snel teveel gaan pushen.

Laat me vooral weten wat deze oefening jou en jouw paard heeft gebracht!!

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Verwante blogs

Help! Ik steek mijn voeten af in de beugels! Ieder mens heeft een bekken, waarbij de ene kant meer flexibiliteit vertoont dan de andere kant. Wist je dat het merendeel van de ruiters het flexibel...
Alle ruiters zijn scheef Alle ruiters zijn van nature scheef. De mate waarin verschilt per ruiter. Het ligt dus voor de hand dat jij automatisch meer druk zet met één van j...
#67 Blog Houding & Zit Word een fysiotherapeut voor je paard   Rechtrichten is van onmisbaar belang voor de gezondheid van je paard. Gymnastiserend grondwerk hoort ...
#24 Blog Houding & Zit Overgang rijden: Draf naar stap, vanuit doorzitten Wist je dat vloeiende overgangen rijden één van de lastigste dingen is om correct uit te voeren? E...

One thought on “De achterbenen aansturen met alleen je zitbeenknobbels??

  1. Heel goed filmpje!
    Tijdens de les altijd gehoord, als het voorbeen naar voren gaat, moet je aansporen, je doet het braaf, maar je snapt niet helemaal waarom.
    Totdat je dit ziet. Als het schouderbot(scapula) en opperarmbeen(humerus) naar voren bewegen, wordt de spier korter(dus zachter)en logisch dat het dan te ‘triggeren’ is naar een ruimere beweging!

Geef een reactie