#2 blog Houding & Zit

DE PROBLEMEN VAN EEN VERKEERDE HOUDING

 

Ik heb leren paardrijden op een manege. Op mijn 9e kreeg ik voor mijn verjaardag paardrijlessen cadeau. Trots vertelde ik bij het trakteren op school aan iedereen dat dit mijn allergrootste cadeau was. Jarenlang heb ik op deze manege gereden, eens per week. Soms vaker. Uiteindelijk ging ik een paard bijrijden op deze manege en ging ik officiële wedstrijden rijden. Ik heb gereden met alle soorten hulpteugels, sporen en noem het maar op. Ik ben er niet trots op, maar het heeft mij er wel toe gebracht dat ik als ervaringsdeskundige kan vertellen wat het mij en de paarden die ik heb gereden heeft opgeleverd. En dat is niet bijzonder veel, kan ik achteraf vertellen.

Had ik maar gelijk van jongs af aan goed leren rijden op mijn zit. En had ik maar geleerd hoe ik mijn zit in kon zetten voor het beter lopen van de paarden die ik reed. Mij is geleerd dat als je maar goed rechtop op je paard kon blijven zitten, je een goede ruiter was. Als het plaatje maar klopt, dán kon je goed rijden. Als een paard protesteerde onder jou, dan was het altijd de schuld van het paard en kwam er vaak een zweep aan te pas om het paard ‘er even doorheen te rijden’.

Ik zeg hiermee absoluut niet dat maneges slecht zijn hoor. Er zijn ook genoeg instructeurs die op deze wijze les geven, buiten de manege om. Het is vaak geen kwestie van koppigheid of het beter weten, maar meestal is het een kwestie van onvoldoende kennis of gewoon niet weten hoe anders.

Iedereen die paardrijdt heeft te maken met houding en zit. Het is iets waar je niet onderuit komt om aan te werken, omdat je houding en zit van grote invloed zijn op de beweging van je paard. Zo kan een verkeerde houding bij jou gedragsproblemen opleveren bij je paard, of blessures veroorzaken. Middels dit blog ga ik jou helpen om een betere ruiter te worden en dus bovenstaande problemen te voorkomen. Natuurlijk is het altijd raadzaam om bij problemen een professional in de arm te nemen die met jou ter plekke problemen aan kan pakken. Dit blog vervangt nooit de behandelingen van een osteopaat, fysiotherapeut, tandarts of een dierenarts.

Een goedgebouwd dressuurpaard of een manegepaard waar wekelijks tientallen mensen op rijden; Maakt het uit wat voor paard je rijdt om een goede ruiter te kunnen worden? Absoluut niet. In de loop der jaren heb ik al een diversiteit aan ruiters op weg geholpen om hun paard zo goed mogelijk te leren rijden. Het is voor mij het mooiste wat er is. Onder deze ruiters zijn ook vaak ruiters die tegen het probleem aanlopen dat hun paard:

– niet nageeflijk te rijden is

– hun paard in de verkeerde galop aanspringt

– niet voorwaarts te rijden is zonder sporen

– steeds onrustig zwaait met het hoofd

– plat door de bochten gaat

– vaak struikelt tijdens het rijden in de bak of daarbuiten

– regelmatig bokt of steigert

Ik zeg hiermee niet dat alle problemen op te lossen zijn middels het veranderen van je houding/zit, maar een heel groot deel van de problemen zijn hiermee daadwerkelijk op te lossen.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< Vorige blog

> Volgende blog

 

Verwante blogs

Oefeningen in het zadel voor een betere zit –... De kracht van visualisatie   Vaak helpt het als je op een deel van je lichaam de focus legt, om bijvoorbeeld dit deel te kunnen ontspannen of g...
#68 Blog Houding & Zit Simpele handeling om een blokkade in de rug op te sporen   Dit is het vervolg op het vorige blog, waarin ik een handeling uit ga leggen die j...
#77 Blog Houding & Zit Het is slecht gesteld met de kennis van juryleden   Ik zou er graag voor willen opperen om de rij- en trainingsstijl aan te pakken op de KNHS w...
#67 Blog Houding & Zit Word een fysiotherapeut voor je paard   Rechtrichten is van onmisbaar belang voor de gezondheid van je paard. Gymnastiserend grondwerk hoort ...

Geef een reactie