Het zadel dat de veroorzaker is van veel rugproblemen

Zadels zijn er in veel verschillende varianten. De meeste ruiters in Nederland rijden met een engels zadel. Dit kan een dressuur-, spring-, of veelzijdigheidszadel zijn. Er zijn heel veel verschillende merken te verkrijgen en daarmee ook een heel aantal verschillende modellen. Voor ieder wat wils. Toch zijn veel van deze zadels funest voor je houding en leveren jou en jouw paard lichamelijke klachten op.

naamloos (27)

Persoonlijk houd ik erg van bruine zadels, zoals op de bovenstaande foto. Het geeft een chique uitstraling aan het zadel. Bijpassende bruine stijgbeugels en singel in exact dezelfde kleur, maken het plaatje helemaal af. Een aanrader. Of niet? Het gaat me in dit blog niet om de kleur van een zadel, maar om de vorm ervan.

Een zadel met een diepe voorgevormde zit en veel wrongen kan nog zo mooi eruit zien, nog zo fijn liggen op je paard, je nog zo veel hebben gekost… Dit type dressuurzadel zet je in een kaarsrechte houding klem in het zadel. Van het aannemen van een onafhankelijke zit is geen sprake.

Er is geen twijfel over mogelijk dat een diepe voorgevormde zit je rug hol trekt, en je beenspieren aanspannen.

Dit komt door de sterk oplopende lepel en de kniewrongen die je benen naar achteren duwen. Ruiters die een slechte tot geen onafhankelijke zit hebben die kunnen dit erg goed verbloemen door dit zadel aan te schaffen. Wat ook het enige voordeel is voor je paard, omdat je paard een stuk minder last heeft van jouw aanwezige onbalans als je met dit zadel rijdt. Het zit als een huis. Dat kan ook niet anders, want je zit er klem in. Er is geen beweging mogelijk in het zadel, wat wel noodzakelijk is om je paard goed te kunnen aansturen.

Uiteindelijk betaal je door het aanschaffen van dit soort zadel een prijs. Een hoge prijs overigens, want dit soort zadels maken letterlijk je rug kapot. Een paard voelt enorm goed hoe jij in het zadel zit. Als jouw rug hol wordt getrokken, dan is het voor je paard eigenlijk niet te vermijden dat hij ook met een holle rug onder jou gaat lopen. In ieder geval zal je paard meer moeite hebben met het loslaten van de rug.

Een sterk oplopende lepel bemoeilijkt het aansturen van de achterbenen van je paard ook aanzienlijk.

Ik vind oprecht dat dit soort zadels direct uit de markt genomen moeten worden. Heb je zo’n soort zadel? Vraag jezelf af wat je belangrijker vind: Een voor het oog mooi plaatje, maar wat lichamelijke klachten op gaat leveren óf in samenspel met je paard in een onafhankelijke zit kunnen rijden, zónder het oplopen van lichamelijke klachten.

Neem jouw gezondheid en die van je paard serieus, aangezien rugklachten de meest voorkomende klacht is onder ruiters én paarden.

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Verwante blogs

De lesklant die haar ruggenwervel had gebroken Een voorbeeld uit de praktijk ( deel I)   Na een heel aantal jaren niet te hebben gereden, was het moment eindelijk weer daar dat ze te paard g...
Help! Ik steek mijn voeten af in de beugels!    Dit is een goed voorbeeld van een ruiter die met veel te korte beugels rijdt. Ze rijdt hier met een springzadel en met als doel om dressuurmatig de...
#27 Blog Houding & Zit  Vloeiende overgang rijden, van stap naar draf   Belangrijk bij een overgang van stap naar draf, is vooral de voorbereiding. Voordat je eenmaal...
#23 Blog Houding & Zit Verleng de levenskwaliteit van je paard door correct trainen   Het rijden met je zitbeenknobbels. Allemaal leuk en aardig dit maar wat heeft di...

4 thoughts on “Het zadel dat de veroorzaker is van veel rugproblemen

 1. Helemaal mee eens!!!
  Maar, wat is jouw mening over de enorme wrongen die nu zo hip zijn?
  Ik noem het maar een gehandicapten-zadel, het custom-model is hier een goed voorbeeld van… Je gaat toch enorm klemmen als je een flinke wrong hebt?

  1. Hoi Marjolein, die enorme wrongen wilde ik nog aansnijden in deze blog, maar heb er zóveel over te zeggen dat ik er een aparte blog over ga schrijven. Deze week nog. Staat op m’n lijstje. Kniewrongen zijn een aanslag voor je knieën en bekken. Je hele been wordt verdraaid. Later meer!

  2. Goedzo 🙂 heb een aantal jaar als zadelpasser gewerkt, nu nog steeds zadel-o-fiel, en erger mij ten zeerste aan al die modellen die nu als warme broodjes over de toonbank vliegen( al dan niet met blingbling…)
   Ik rij zelf op een springzadel, vlakke zit, amper wrong, en lucht in de kussens… Hoe durf ik

  3. Hoi Marjolein, misschien moet je dan ook maar een blog beginnen? 😉 Het is mijn doel om ruiters bewust te maken van het hoe en waarom. Bij veel ruiters is het ook geen onwil, maar ze weten gewoon niet hoe anders… En hoe aantrekkelijk lijkt dan een zadel waar je zo vast in zit als een huis?

Geef een reactie