De grote gevolgen van het uitdrukken van je hakken

Digital Camera

Het uitdrukken van je hakken in de beugels. Waarschijnlijk doe jij dit ook tijdens het rijden. Weet je waarom je dit doet? Is dat om steviger in het zadel te zitten? Om je benen langer te maken? Maak je de beugels bewust korter, zodat je door het uitdrukken van je hak je beugels niet kwijt raakt? Misschien weet je niet eens waarom je dit doet en doe je het alleen omdat je instructeur dit zegt. Ik heb zelf ook geleerd om m’n hakken uit te drukken toen ik begon met paardrijden. Van mijn toenmalige instructrice moest ik m’n hakken uitdrukken, omdat ik met m’n tenen reed; de omgekeerde versie hier van. Omdat dit mij slecht lukte kreeg ik van haar de oefening mee om steeds wanneer ik op de fiets zat m’n hakken uit te drukken op de trappers. Braaf deed ik dit dus ook iedere keer als ik aan het fietsen was.

Bij het uitdrukken van je hakken gebeuren er een aantal heel belangrijke dingen met de spieren in je benen en rond je bekken.

Een veel opgelegd commando gegeven door instructeurs, met grote gevolgen:

De spieren aan de achterzijde van je onderbeen die worden gedwongen om te verlengen. Gedwongen aanspanning, noem ik dit. Terwijl de spieren aan de voorzijde van je onderbeen moeten verkorten, wat een logisch gevolg is. Tegelijkertijd worden je spieren aan de binnenzijde van je bovenbeen óók aangespannen. Het gevolg hiervan: Je bovenbeen ligt vast aan het zadelblad en drukt jouw zitbeenknobbels omhoog. Je gaat ‘zweven’ boven het zadel.

‘Het automatisch vast zetten van je bekken = bewegingsgevoel in z’n geheel kwijt raken’

 

Tegelijkertijd is er van bewegingsgevoel geen sprake meer. Als je op deze manier in het zadel zit – of beter gezegd boven het zadel hangt – dan is niet alleen de beweging uit je eigen lijf weg maar je kunt je paard ook niet meer fatsoenlijk aansturen. Dit komt doordat door het uitdrukken van je hakken gelijk je bekken vast wordt gezet. Doordat dit gebeurt is er geen beweging meer mogelijk in je bekken en kun je ook niet meer ritmisch met je paard mee gaan.

Het uitdrukken van je beugels krijgt je alleen voor elkaar als je met korte beugels rijdt. Je ziet bijvoorbeeld op de foto ook dat deze amazone d’r zwaartepunt te ver naar achteren heeft liggen. Dat is een gevolg van het uitdrukken van hakken in de beugels. Daarmee druk je de beugels naar voren. De beugels zitten niet recht onder het zitvlak van het zadel, waar ze eigenlijk horen te liggen.

Een stoelzit ligt dan ook erg voor de hand.

Maar de springruiters dan, die rijden toch ook met hun hakken uitgedrukt in de beugels? Dat heeft er vooral mee te maken dat springruiters veel in de verlichte zit galopperen en springen. Het rijtechnisch correct de baan doorgaan is onder gesteld aan het foutloos over hindernissen springen. Dat is nou eenmaal een andere tak van sport.

Simpel jou als ruiter de opdracht geven om je beugels langer te maken, werkt niet. In de blog van gisteren lees je hoe je je benen zo lang mogelijk kunt maken op een correcte wijze.

In de blog van morgen wil ik je graag helpen om een begin te maken met het leren van bewegingsgevoel. Dan kun je ook beter het verschil ervaren tussen wél en géén bewegingsgevoel.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

>volgende blog

 

Voor professionele blogs en webteksten:

Esthercollage

 

Verwante blogs

#54 Blog Houding & Zit  De anti-ruiter Een paard is er niet voor gebouwd om bereden te worden. Toch rijden we op onze liefste dieren, waar we alles voor over hebben. We gev...
De lesklant die haar ruggenwervel had gebroken Een voorbeeld uit de praktijk ( deel I)   Na een heel aantal jaren niet te hebben gereden, was het moment eindelijk weer daar dat ze te paard g...
Je zwaartepunt te ver naar voren of achteren tijde... Heb je thuis een balansbal? Een paardenbal waar je paard overdag mee speelt in de paddock, kun je ook prima gebruiken. Dit blog helpt je om te herke...
#24 Blog Houding & Zit Overgang rijden: Draf naar stap, vanuit doorzitten Wist je dat vloeiende overgangen rijden één van de lastigste dingen is om correct uit te voeren? E...

6 thoughts on “De grote gevolgen van het uitdrukken van je hakken

  1. Beste Sarina,
   Je benen worden automatisch ‘langer’ als je de oefeningen volgt zoals beschreven in blog #10. Je maakt je benen dus langer doordat de spieren zich gaan ontspannen. Vanuit een ontspannen bekken kun je je beenspieren pas los leren laten. Het uitdrukken van je hakken werkt dus averechts. Begrijp je dit? Vraag anders gerust hoor.

   Je hebt trouwens gelijk dat de link in de blog verwees naar de vorige blog. Ik bedoelde blog #10. Excuus. Heb dit zojuist gewijzigd!

 1. Idd. hakken extreem uitdrukken is niet bevordelijk voor een ontspannen, onafhankelijke zit. Hiermee worden teveel spieren aangespannen die de ruiter juist laten stuiteren op het zadel.
  Stoelzit kan ook ontstaan wanneer de plaats van de beugelophanging niet overeenkomt met de lengte van de bovenbenen van de ruiter. Of wanneer het zadel niet in evenwicht ligt op het paard en dan de ruiter naar achteren laat zitten.
  Wanneer men correct wil leren zitten moet men er van overtuigd zijn dat het zadel correct ligt op het paard, dus in evenwicht.

 2. Maar is het niet zo dat je hierdoor het paard beter kunt aandrijven,doordat je kuit spier is aangespannen? Dus niet zo ver mogelijk je hak uitdrukken maar een deel zodat je hak toch iets naar beneden is?

  1. Het aandrijven heeft eigenlijk niks te maken met je hakken. Als je je hakken uitdrukt dan heb een constante spanning in je benen, terwijl je tegelijkertijd wilt dat je paard op zo min mogelijk hulpen reageert. Dit werkt dus averechts. Dus je creëer je even spanning in je benen bij het aandrijven om vervolgens gelijk weer los te kunnen laten. Een paard kan alleen ontspannen en z’n lijf helemaal los laten, als jij helemaal ontspant en loslaat.

  2. oke, dank u wel voor de informatie mijn lesgeven zegt veel dingen die ook in uw blogs worden geschreven en legt ook veel uit zodat ik het goed kan begrijpen van daar mijn vraag.
   Heel erg bedankt voor uw andwoord

Geef een reactie