Wat je nog niet wist over de allergrootste spier in je lijf

imagesL67INI7U
Foto: www.psoas.se

Ken jij instructeurs die je de instructie geven om je kruisspier aan te spannen?

Dit is een term die vaak gebruikt wordt om b.v. tot het halthouden te komen. Door je kruisspier aan te spannen kantel je automatisch je bekken en wordt je rug boller. Het aanspannen van je buikspieren is een manier om te zorgen voor het kantelen van je bekken en het boller maken van je rug. Alleen, terwijl je je buikspieren aanspant, is het verkrijgen van een buikademhaling eigenlijk niet meer mogelijk. En dat terwijl een buikademhaling zo belangrijk is voor jouw ontspanning en goed mee kunnen gaan met de beweging van het paard.

Span ook maar eens je kruisspier aan zonder dat je bovenbeenspieren zich aanspannen. Gaat je niet lukken. Daarbij til je jezelf ook automatisch iets op uit het zadel én druk je de rug van het paard ook nog eens onbewust weg. Klinkt dus niet als een hele effectieve oefening hé?

We kunnen ook ons bekken kantelen op een andere manier, namelijk door de psoas te gebruiken. Het gebruiken van deze spier kost je geen inspanning. ‘Huh, hoe kan dat?’, denk je nu vast. Nog iets wat je waarschijnlijk niet had gedacht:

Veel ervaren ruiters gebruiken hun psoas onbewust al. Toch gebruiken de meeste ruiters deze spier juist op de verkeerde manier.

De psoas is de grootste spier van het menselijk lichaam. In China wordt deze spier “de spier van de ziel ” genoemd. Dit omdat de psoas het centrum is van je lijf. Deze spier is ook de enige spier die je onderrug rechtstreeks met je bovenbenen verbindt. De Psoas is van enorm groot belang voor je gevoel van balans en voor bewegings- coördinatie, en voor lichaamshouding en gewrichtsrotatie.

Wanneer je erg schrikt of lange tijd veel spanning ervaart, spant ook de psoas spier zich aan. Deze spier laat je bij heftige schrik automatisch in elkaar krimpen in foetushouding. Bij langdurige spanning kan de psoas spier verkorten en kan het rugklachten opleveren.

Rugpijn in de onderrug is een veelvoorkomende klacht die als oorzaak een verkorte psoas kent.

Wist je dat een paard ook een psoas heeft? Bij een paard heeft deze spier dezelfde functie als bij ons als mens. Deze spier is in veel gevallen bij het paard ook verkrampt/verkort door verkeerde training.

190
Foto: www.massagetherapy.com

Wil je leren hoe je de psoas kunt rekken, kijk dan onderstaande interessante filmpjes. Vooral het tweede filmpje laat heel duidelijk zien hoe de psoas precies loopt.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

 

Verwante blogs

#23 Blog Houding & Zit Verleng de levenskwaliteit van je paard door correct trainen   Het rijden met je zitbeenknobbels. Allemaal leuk en aardig dit maar wat heeft di...
Waarom gymnastiseren aan de hand cruciaal is Het is alweer even geleden dat ik blogde over de pony die in blinde paniek zijn jonge ruitertje steeds van zijn rug af gooide. Deze blog staat zelfs...
#49 Blog Houding & Zit 'Mijn paard blokkeert tijdens de proef!' - Deel I   Zo geweldig als je paard thuis loopt, zo matig loopt hij tijdens de proef. Het inrijden gaa...
#48 Blog Houding & Zit Hoe voorkom je spanning bij je paard op concours? 7 belangrijke tips     Een goede voorbereiding is het halve werk. Ontbreekt het je aa...

4 thoughts on “Wat je nog niet wist over de allergrootste spier in je lijf

    1. Dankjewel Dewi! Je hebt helemaal gelijk. Ik twijfelde ook welke benaming ik ervoor zou gebruiken.

    1. Beste Susanne, hier ga ik nog een blog aan wijden. Wordt vervolgd!

Geef een reactie