Oefeningen in het zadel voor een betere zit – Deel I

De kracht van visualisatie

 

Vaak helpt het als je op een deel van je lichaam de focus legt, om bijvoorbeeld dit deel te kunnen ontspannen of goed te voelen wat er eigenlijk met dat deel van je lijf gebeurd. Visualisatie wordt vaak onderschat en als zweverig gezien misschien, maar dat is het allesbehalve.

Ervaar jij dat je je beugel vaak verliest tijdens het rijden? Ervaar je dat je onderbeen vaak naar voren schiet tijdens het rijden? Zoals in de vorige blog genoemd, betekend dit in alle gevallen dat je onderbeen blijkbaar niet mee doet met de rest van je lijf. Misschien voel je dat dit inderdaad zo is, maar het kan ook heel goed zijn dat je dit niet voelt. Als je het niet voelt is dat ook absoluut niet raar. Je kunt niet iets voelen waarvan je het bestaan niet weet. Voer onderstaande oefeningen in stap uit of in stilstand, in het zadel.

OEFENING 1:

Start met het piano spelen met je tenen. ‘Ehhh, piano spelen?’ Daarmee bedoel ik dat je je tenen gaat bewegen van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Op deze manier maak je contact met je onderbeen en ook met de rest van je been. In alle gevallen zie ik altijd dat het bovenbeen losser aan het zadel komt te liggen en er beweging ontstaat in het onderbeen.

OEFENING 2:

Belangrijk is dat je je ademhaling zo laag mogelijk hebt zitten. Dat is de basisvoorwaarde om je spieren los te kunnen laten. Focus je op je linker- of rechterbeen en visualiseer dat er vanaf je onderrug dwars door je been richting je voet een stroompje begint met stromen. Dit stroompje blijft circuleren tussen je onderrug en je voet, dus het stroompje kent geen eindpunt. Het stroomt vanaf je onderrug, door je been naar je voet en vanaf je voet weer terug omhoog. Het stopt dus geen moment en beweegt zich overal even snel. Ook kent het geen opstoppingen. Het stroomt op een gelijkmatige manier. Probeer je echt goed te concentreren en blijf goed doorademen.

OEFENING 3:

Volgende oefening is een ander soortige oefening dan de hierboven beschreven oefening. Ga met je gedachten naar je voet en voel hoe de voet in de beugel ligt. Misschien voel je de beugel goed of juist niet. Allebei is het niet verkeerd maar wel van belang om te weten wat de beginsituatie is wanneer je start met deze oefening, zodat je kunt vergelijken. Gedaan? Oke, ga in gedachten terug naar je voet. Visualiseer dat er loodjes worden gehangen aan je voet. Deze loodjes trekken je voet de grond in. De loodjes die eraan worden gehangen zijn steeds groter en zwaarder.

Deze specifieke oefeningen heb ik ook uit laten voeren door de lesklant die ik in mijn vorige blog beschreef. Toen ze van mijn paard af kwam, zei ze: ‘Mijn been is ineens langer geworden!’ Niet echt natuurlijk, maar zo voelde het. Ga zelf eens op ontdekkingstocht wat deze oefeningen met jouw houding doen.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

 

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Verwante blogs

Binnen een uur stonden haar voeten recht Van de week was ik bij een lesklant in Stegeren (vlakbij Ommen). Zij had aangegeven dat ze aan haar houding en zit zou willen werken om in ieder geval...
Paardje strek je Het los kunnen laten van de hele bovenlijn, van oren tot staart, is belangrijk om in losgelatenheid te kunnen rijden. Simpeler gezegd: Deze oefening...
#66 Blog Houding & Zit De jambette   In de vorige blogs kon je lezen over oefeningen die te maken hebben met balans, lengtebuiging en strekken van de rug- en halsspie...
Waarom het rijden zonder beugels averechts kan wer... Zonder beugels rijden, heeft dat altijd een positief effect op je zit? Hier kan ik helaas alleen maar op antwoorden dat zonder beugels rijden niet bet...

2 thoughts on “Oefeningen in het zadel voor een betere zit – Deel I

  1. Leuke tips!
    Wat voor mij ook altijd goed werkt, is even zonder beugels rijden. Dan heb ik geen steun meer en hangen mijn benen automatisch ontspannen omlaag. Wanneer ik mijn voeten dan weer in de beugels doe, blijft dat effect.

    1. Bedankt voor je reactie, Anneke! Dat is inderdaad ook een oefening die goed kan helpen. Let er dan wel op dat je je bovenbenen los aan het zadel houdt. Veel ruiters hebben de neiging om hun bovenbenen aan te klemmen om hun balans goed te bewaren. Terwijl je juist vaster in het zadel zit als je je bovenbenen los aan het zadel hebt liggen.

Geef een reactie