Dit onderscheidt een trainer van een ruiter

Wat onderscheidt een ruiter nou eigenlijk van een trainer en wat zijn de kwaliteiten die een goede trainer bezit? Allereerst moet je natuurlijk basiskennis hebben over de anatomie van het paard. Je zult moeten weten hoe het paardenlijf in elkaar zit. Zo kun je constateren of je paard zuiver loopt bijvoorbeeld. Wil je je paard beter laten lopen, dan kan dat niet zonder te weten wat je precies aan het doen bent. Ik verbaas me er nog steeds over dat ruiters nageeflijkheid het vaak uitleggen als: “Dan brengt hij zijn hoofd omlaag”. Dat is inderdaad een gevolg, maar er gebeurt enorm veel meer in zo’n lichaam. Wat voor betekenis heeft nageeflijkheid voor het paardenlichaam en waarom is het zo belangrijk? Stel jezelf die vragen als je met een oefening bezig gaat of bezig wilt gaan.

Een goede trainer kan het paard lezen en is in staat om vragen op een duidelijke manier te kunnen stellen. Je stelt dus vragen in plaats van dat je dingen eist. Dat is het verschil tussen teamwork of een monoloog houden. Een goede trainer is in staat om het beste uit zijn of haar paard te halen. Het gaat daarbij niet alleen om het rijden, maar dus ook om het contact met het paard.

horse-26655_1280Natuurlijk is niet alleen kennis over gedrag en beweging belangrijk, maar ook over wie je zelf bent. Misschien wel het moeilijkste is om over veel geduld te beschikken. Oefeningen gaan ons vaak te langzaam. We willen vaak sneller dan het paard aangeeft. Dat maakt ook dat er zoveel paarden kapot gereden worden in de sport. Al het goede komt langzaam, wordt weleens gezegd. Daar geloof ik ook in. Wil je écht een goede trainer worden voor je paard, dan vraagt het om investeren in tijd en energie. Uiteindelijk bereik je zo het meest en ben jij degene die je paard op z’n 20e nog topfit heeft.

Pas je training aan op waar je nu bent en niet waar je over een jaar zou willen zijn. Een goede trainer heeft een plan voor ogen, hakt het plan in delen en plakt er geen tijdslimiet aan vast. Wees in het hier en nu.

Een goede trainer is zelfverzekerd. Het zelfverzekerd zijn is ook het gevolg van kennis. Hoe meer je weet en hoe meer ervaring je hebt, hoe zelfverzekerder je wordt. Dat is nog knap lastig, hoor. Ik weet dat ook echt uit eigen ervaring. Ik ben ook lang niet altijd zelfverzekerd, zeker niet als ik met nieuwe oefeningen bezig ben waar ik nog niet handig genoeg in ben. Dan word ik onzeker over of ik het wel op de juiste manier doe. Maar hoe bekwamer je bent, hoe zelfverzekerder je wordt.

Consequent zijn en eerlijk handelen zijn ook belangrijke eigenschappen. Laat je eigen emoties over dat ene akelige telefoontje, die vreselijk nare collega of jouw eigen onvermogen niet bepalend zijn voor hoe jij je paard behandelt. Ook dat is vaak best een uitdaging. We hebben allemaal weleens dagen dat we erg moe zijn en/of geprikkeld. Op zo’n moment zou je kunnen besluiten om je paard maar even niet te trainen. Ook dat onderscheidt een trainer van een ruiter.

imagesNDB24TVNZelf let ik altijd op mijn ademhaling als ik met paarden werk. Een hoge ademhaling betekent dat je onbewust vluchtreacties op kunt roepen bij een paard. Zorg altijd voor een lage ademhaling. Dan heb je grote kans dat je paard ook lekker ontspannen is. Schrikt je paard plots ergens van, dan laat een goede trainer zich hier niet door beïnvloeden. Ook dat is lastig hoor, want je hart kan zomaar in je keel zitten als je paard ineens opzij springt. Dat is een logische reactie. Een goede trainer herstelt zich daarna gelijk weer en gaat gewoon weer verder waar hij of zij gebleven was. Het is de kunst om niet vast te blijven zitten in dit soort ervaringen. Hoe sneller jij je weer herpakt, hoe sneller je paard weer ontspant.

Wil je meer kennis opdoen, dan zijn er natuurlijk veel opleidingen en cursussen die aangeboden worden. Wat ook helpt is om veel naar andere ruiters (cq trainers) te kijken. Ook het werken met andere paarden helpt je om meer ervaren te worden en meer inzicht te krijgen.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Verwante blogs

Je paard een uur fanatiek trainen? In een kwartier...   Een uur volop je paard in het zweet jagen? Dat kan natuurlijk, maar is een paard dat je uit kunt wringen van het zweet per definitie dus een paard ...
Wanneer loopt een paard dressuurmatig in de basis ... Hier zien we een mooie Fjorden merrie en haar eigenaresse. De eigenaresse liep er tegenaan dat haar Fjord in 'delen' liep. In de meeste gevallen wil...
Waarom gymnastiseren aan de hand cruciaal is Het is alweer even geleden dat ik blogde over de pony die in blinde paniek zijn jonge ruitertje steeds van zijn rug af gooide. Deze blog staat zelfs...
#6 Blog Houding & Zit Feiten waarom een goede ademhaling écht belangrijk is Wat een oppervlakkige ademhaling aan stress kan veroorzaken Er zijn ruiters die met muziek op...