De pony ging doorlopend aan de kletter in blinde paniek. Er viel me iets op…

20150728_172247Een vreselijk lieve pony in de omgang, maar tijdens het rijden onvoorspelbaar. ‘Uit het niets’ aan de kletter gaan en net zolang doorgaan tot het kleine ruitertje eraf lag. Het meisje was erg bang geworden voor de pony, logisch ook. De pony had hetzelfde al gedaan met een bijrijdster. Lichamelijke problemen waren uitgesloten door een chiropractor en ook het zadel was nagekeken. Wat zou er dan nog aan de hand kunnen zijn? In dat geval begin ik bij de basis. Ik besloot de situatie na te bootsen door de pony op te laten zadelen en het gedrag van de pony goed in de gaten te houden. Ik wilde weten wat de aanleiding zou kunnen voor het in de paniek schieten van het diertje. Het opzadelen ging goed, al werd de pony al wel wat onzeker. In de bak deed ik net alsof ik op wilde stijgen, gewoon om te zien hoe de pony zou reageren. Dat ging prima. Dus na een paar seconden was al wel duidelijk dat dit echt niet het probleem was.

 

Ik liep even een paar meter met de pony en het viel me onmiddellijk op dat het dier enorm trage achterbenen had. Het afzetmoment was erg lang en het moment van ondertreden erg kort. De pony kwam dus ook erg traag met mij mee. Ik wilde even kijken hoe de pony zou lopen aan de longeerlijn. De stap en draf bekeek ik en het werd me meer dan duidelijk dat de pony een erg slappe achterhand had.

Wanneer een paard een slappe achterhand heeft en de achterbenen nauwelijks gebruikt, kan er van ruggebruik ook geen sprake zijn. Je hebt immers een goed naar voren gebracht (en ondertredend) achterbeen nodig om de lange rugspier aan te kunnen spreken. Ik had genoeg gezien aan de longe.

Ik besloot even met de pony aan de hand te werken en aan de hand het binnenbeen meer naar voren te vragen. Met dat ik dit vroeg besloot de pony flink zichzelf door m’n handen heen te drukken. Met dat ik dit corrigeerde en opnieuw het achterbeen naar voren vroeg, blokkeerde de pony en stond het even stil. Het was meer dan duidelijk dat de pony de rug niet los liet. Nadat ik eventjes met de pony had gewerkt werd de paslengte steeds wat groter. Er ontstond beweging in de rug en de pony werd licht nageeflijk. Dit was op de linkerhand.

Ik besloot om even op de rechterhand te kijken. Met dat ik de pony op de rechterhand wilde zetten werd het dier erg onzeker. Het wilde om me heen draaien en zéker niet voorwaarts lopen. Na een paar seconden liep het dier met me mee, weliswaar in een linkerbuiging maar dat gaf niet. Het dier spoorde namelijk wél in deze lichte linkerbuiging.

 

Met dat ik de pony namelijk in de rechterbuiging wilde parkeren, parkeerde de pony het binnenachterbeen namelijk precies voor het buitenachterbeen. Dat klinkt inderdaad net zo gek als dat het eruit zag. En wanneer dit gebeurde ontstond er grote paniek in de ogen van de pony. Logisch ook, want in zo’n enorme onbalans lopen veroorzaakt pijn en grote onzekerheid.

 

Ik ben ervan overtuigd dat het meisje uiteindelijk de pony weer zonder problemen zal kunnen gaan rijden wanneer de balans is verbeterd en er een constant ruggebruik aanwezig is.

Conclusie: Wanneer een paard niet in balans kan lopen en daardoor ook met een enorm vaste rug loopt, is het onmogelijk voor een paard om daarbij óók nog een ruiter te dragen. Heb jij ook zo’n paard die in blinde paniek ineens vandoor kan springen of een paard dat juist nauwelijks reageert op de hulpen? Laat een reactie achter hieronder of via Facebook.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

 

Voor professionele blogs en webteksten:

Esthercollage

 

Verwante blogs

Wat je nog niet wist over de allergrootste spier i... Foto: www.psoas.se Ken jij instructeurs die je de instructie geven om je kruisspier aan te spannen? Dit is een term die vaak gebruikt wordt om b....
Leg de dressuursport als wedstrijdsport aan banden Best een kritisch onderwerp dit keer, waar waarschijnlijk iedere ruiter wel een mening over heeft. Op zich ben ik niet tegen de paardensport, maar wel...
3 oorzaken waarom jij jouw handen niet stil kunt h... Ik zal je vast verklappen dat dit probleem een gevolg is van een ander probleem. Het uit zich in onrustige handen hebben tijdens het rijden, maar di...
#27 Blog Houding & Zit  Vloeiende overgang rijden, van stap naar draf   Belangrijk bij een overgang van stap naar draf, is vooral de voorbereiding. Voordat je eenmaal...

Geef een reactie