Paard houdt mond open tijdens het rijden. Wat te doen?

 

Heeft jouw paard ook z’n mond open tijdens het rijden? In het vorige blog kon je lezen wat een ‘oplossing’ als het aansnoeren van de sperriem voor gevolgen heeft. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak?

 

– Je paard heeft een gebitsprobleem

Sluit altijd eerst een medische oorzaak uit. Een ontsteking of een haak op de kiezen kan bijvoorbeeld een aanleiding zijn waarom je paard zijn mond niet meer sluit tijdens het rijden. Kauwt je paard ineens moeilijk of laat hij zelfs z’n eten staan? Dan kan dit al een signaal zijn. Het beste is om jaarlijks de tandarts even het gebit van je paard te laten controleren.

– Je paard heeft een laag gehemelte (hangend rooster)

mond open3
uit: https://www.youtube.com/watch?v=1PIePtrcpqo

Dit probleem komt vaak voor bij oudere paarden. Door een laag hangend rooster komt het bit al snel tegen het gehemelte aan tijdens het rijden. Dit veroorzaakt uiteraard pijn bij het paard. Zelf heb ik ook een paard gehad dat een laag gehemelte had. Eigenlijk lag geen enkel bit op een dusdanige wijze in zijn mond dat hij er geen last van had. Een dik bit, een enkel gebroken bit een bitten met een poort zijn sowieso bitten om te vermijden. Je kunt je dus afvragen of het wellicht in het belang van je paard kan zijn om op bitloos over te stappen. Lees: In het geval van een paard met een laag gehemelte. Ik ben geen tegenstander van het rijden met bit in het algemeen.

– Het bit is te groot of juist te klein

Het is erg belangrijk dat een bit goed in de mond ligt. Als het bit te groot is dan ligt het bit alles behalve stabiel in de mond en schaart het bit al wanneer hij mooi vlak hoort te liggen in de mond.

Bij een te groot bit kan het ook zijn dat het middelste deel uit de mond wordt getrokken. Ook dit kan een reden van irritatie en/of pijn zijn. Het is mijn ervaring dat heel veel paarden met een te groot bit worden gereden. Een te klein bit is ook weer niet prettig. De mond wordt daardoor afgekneld.

Het kiezen van het juiste bit voor je paard komt dus heel nauw.

 

mond open4
UIT: https://www.youtube.com/watch?v=1PIePtrcpqo

– De ruiterhand is te streng

Een paard kan ook pijn beleven als je zelf te streng bent met je handen. Er komt onder andere teveel druk op de mondhoeken, die zelfs kunnen inscheuren. Beter is het om met licht contact te rijden. Weet je niet zeker of je te streng bent met je handen, vraag dan eens een professional om met jou mee te kijken. Je kunt het vaak ook wel zien bij jouw paard na het rijden door de mondhoeken te controleren.

Scherpe bitten bestaan er niet. Het is de hand van de ruiter die een bit scherp maakt.

 

– Je paard heeft pijn in de rug

Pijn in de rug bijvoorbeeld kan ook een aanleiding zijn waarom je paard z’n mond opent tijdens het rijden. Laat ook hierbij voor de zekerheid een fysiotherapeut/osteopaat naar je paard kijken, om een medische oorzaak uit te sluiten. Twijfel je ook over het zadel? Laat dan een zadelmaker/zadelpasser even langs komen om dit te laten checken.

Is er medisch niks aan de hand, dan is er een rijtechnische oorzaak waardoor je paard niet los laat. Ook wanneer jij onvoldoende ontspannen rijdt, kan dit een oorzaak zijn. Raadpleeg in beide gevallen een goede instructeur die even met jou mee kan kijken. Het liefst eentje die gespecialiseerd is in rechtrichten.

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

< vorige blog

> volgende blog

Geef een reactie