#51 Blog Gedrag

naamloos (43)Op concours: Van pesten naar respect

 

Allemaal hebben we dezelfde hobby, vrijwel dezelfde interesses en toch heerst er onderling vaak afgunst en jaloezie. Over het onderwerp ‘pesten’ kan ik trouwens bar weinig vinden op het internet. Is pesten nog een taboe in de paardensport? Daar gaat hopelijk vanaf nu verandering in komen.

 

Allemaal kennen we wel ruiters die net even wat meer geld hebben, en met een prachtig dressuurpaard op de proppen komen. Het roddelen is begonnen. De kantine is een ideale ruimte hiervoor. De ruiter kan jou niet horen en dus kun je naar hartelust met andere mensen ‘je hart luchten’. Of je komt met een Fjord het concoursterrein op. Geheid dat je scheve blikken krijgt toegeworpen en je in het middelpunt van negatieve belangstelling staat. Instructeurs die juryleden of andere ruiters belachelijk maken is ook zo’n voorbeeld.

Het valt mij op hoe weinig paardenmensen elkaar een goede prestatie gunnen. Er is veel haat en nijd onderling. Nu moet ik wel zeggen dat de paardensport natuurlijk in geen vergelijking staat tot bijvoorbeeld voetbal, waar pestgedrag een ernstig groot probleem is. Maar we moeten er ook echt aan werken om er voor te zorgen dat dit ook niet in de paardensport uit de hand gaat lopen.

Iedereen heeft er een hekel aan om gepest te worden. Het raakt je. Het is vreselijk wanneer anderen negatief over jou praten, achter je rug om. Niemand wil dit. En toch gebeurd het veel. Waarom?

Wat bijzonder is om te melden is dat ieder mens binnen een paar seconden een oordeel over iemand klaar heeft. Dit is iets wat onbewust en bewust in je hersenen afspeelt. Niet iedereen doet hier iets mee. Als je volwassen gedrag vertoond, dan houd je je mening en oordeel voor je. Mocht je je écht aan iemand storen, dan kun je dit bespreekbaar maken op een respectvolle manier samen met de betreffende ruiter.

 

Negatief praten over iemand anders is een manier om jezelf beter te voelen. Het geeft een gevoel van macht. Zéker als je mensen om je heen verzameld die jouw mening delen. Je voelt je even beter dan de ander. Het kan ook zijn dat het een manier is om aandacht te krijgen. Omdat mensen kuddedieren zijn, praten omstanders vaak mee met de pester en durven ze er niks van te zeggen.

De belangrijkste reden waarom iemand pest is omdat hij of zij zich bedreigd voelt.

Misschien heb je zelf het gevoel dat je er weinig aan kunt veranderen. De onderstaande tips gaan je helpen om een verandering teweeg te brengen. Dit zijn niet alleen tips voor de ruiter, maar ook zéker voor jou als instructeur en trainer. Die hebben immers een voorbeeldfunctie.

– overal en altijd sportief gedrag vertonen

– elkaar aanspreken op het gedrag

– het goede voorbeeld geven

– beslissingen die worden gemaakt accepteren

– regels binnen de organisatie accepteren

– sportief blijven onder alle omstandigheden

– fouten toegeven

– respect hebben voor iedereen die het paardenevenement mogelijk maakt

Je zou bijvoorbeeld ook gedragsregels op kunnen hangen in de manege, zodat je met elkaar als groep al het goede voorbeeld geeft. Houdt elkaar dan ook aan deze regels. Samen iets ondernemen is altijd makkelijker dan alleen.

Iedereen wil paardrijden in een fijne omgeving, met een fijne sfeer. Degenen die dit mogelijk kunnen maken zijn wij zelf.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

< vorige blog

> volgende blog

Ga naar het blog overzicht

Geef een reactie