Hoe ziet de training eruit voor een introvert paard?

Zoals gezegd in het vorige blog hebben paarden twee hersenhelften die apart van elkaar werken. Dit is dus anders dan bij ons als mens. Paarden kunnen left brained of right brained zijn.

Het is van groot belang dat je het karakter van jouw paard leert te (her)kennen, omdat jouw wijze van trainen hier alles mee te maken heeft. Ieder paard leert anders en niet iedere ruiter is geschikt voor ieder paard. Ook kun je van een geboren extrovert paard simpel een introvert paarden maken, als je doorlopend signalen mist of te pusherig bent. Het tegenovergestelde is ook mogelijk.

 

Left brained paarden

zijn over het algemeen goede leiders. Ze zijn dominant, dapper, zeker van hun zaak, kalm en tolerant. Dit zijn ook meestal de ideale paarden voor kinderen of angstige ruiters. Ze tolereren veel en zijn niet snel van hun stuk te krijgen.

Right brained paarden

zijn onzekere paarden. Hun eerste reactie is vaak angst of paniek. Ze vertrouwen je niet direct en zijn vaak nerveuze paarden die snel reageren. Ze hebben een ruiter nodig die rust over kan brengen en consequent kan zijn. Het zijn geen leiders en staan vaak lager in rang. Dus is het van belang dat jij over de kwaliteiten beschikt – of dit wilt leren – om een goede leider te zijn.

Left brained en right brained kun ook weer onder verdelen, namelijk in introvert en extrovert. Hieronder lees je de eigenschappen van het introverte paard. In het volgende blog komt extrovert uitgebreid aan bod.

 

Introverte paarden staan laag in hun energie, reageren niet altijd even snel en zijn paarden die eerder op de rem staan dan dat ze er vandoor springen. Ze hebben een ruiter nodig die ze uit hun schulp kan halen. Deze paarden ontwikkelen ook sneller een maagzweer bijvoorbeeld of andere lichamelijke problemen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je alles binnen houdt, dat dit op je lichaam gaat slaan. Dit werkt bij mensen niet anders.

In combinatie met left brained, zijn dit paarden die je flegmatiek zou noemen. Je moet ze motiveren om voor je te naamloos (37)werken. Het zijn ook de ideale paarden om lekker mee naar buiten te gaan. Ze zijn namelijk niet snel onder de indruk. Ze worden vaak koppig en lui genoemd, maar zijn dit allerminst. Het zijn niet de makkelijkste paarden om mee te werken, want als ruiter vraagt het van jou dat je vooral niet hard gaat pushen en gefrustreerd raakt. Ze hebben uitdaging nodig om voor je aan het werk te willen. Wil je dressuurmatig aan de slag met deze paarden, dan helpt het niet om 7 dagen in de week met dressuuroefeningen bezig te zijn. Afwisseling zoals een buitenrit, longeren, schriktraining, een wandeling etc is voor deze paarden belangrijk om gemotiveerd te blijven.

In combinatie met right brained, zijn dit paarden die vaak onvoorspelbaar genoemd worden. Deze paarden wetennaamloos (38) zich vaak geen raad met hun emoties en ontploffen ‘ineens’. Bij alles is stress hun eerste reactie. Ze sluiten zich snel af en kroppen alles op. Het zijn paarden waar je bij wijze van spreken met een losse teugel relaxt aan het rijden bent, en nog geen minuut later je eraf ligt door een hevig bokkend paard. Deze paarden hebben een ruiter nodig die hen vertrouwen kan geven en tijd. Ook in je trainingsschema moet je rekening houden met tijd. Zet deze paarden vooral niet onder druk. Dat gaat zich tegen je keren. Wees consequent, rustig en beloon veel.

In het volgende blog alles over EXTROVERTE paarden.

 

© Copyright Tussen Ruiter en Paard

 

 

< vorige blog

> volgende blog

Verwante blogs

De kracht van aandacht Soms heb je van die dagen dat je eigenlijk niet zoveel zin hebt om iets te doen. Dagen dat je je eigenlijk niet zo heel oke voelt. Dan heb je eige...
#28 Blog Houding & Zit 'Help, mijn paard is lui'   Afbeelding: www.equestrian-escapes.com Is jouw paard slecht voorwaarts te krijgen? Heb je het gevoel dat je erg...
Waarom een schriktraining niet werkte bij het paar... Als een paard erg schrikachtig reageert op de omgeving wanneer je in een binnenmanege rijdt, is dan het volgen van een schriktraining dat wat voor d...
Hoe verwerken paarden informatie? Wanneer je als paardeneigenaar relevante signalen mist van je paard, dan kan er probleemgedrag ontstaan. Een paard kan natuurlijk niet praten, maar ...

Geef een reactie