Over mij

Mijn naam is Esther Dommerholt en ben woonachtig in Veeningen (tussen Meppel en Hoogeveen).

0k9b2124Sinds kleins af ben ik al lyrisch van paarden. Begonnen op de manege om uiteindelijk m’n eerste eigen paard te kopen. Hierna zijn er nog een aantal gevolgd. Allemaal met hun eigen karakter en problemen. Het was mijn droom om uiteindelijk ooit van paarden mijn werk te kunnen maken. Ik ben begonnen met het volgen van de Paardenhouderij opleiding, waarbij ik ben opgeleid tot manager paardenhouderij. Tijdens mijn opleiding heb ik met enorm veel paarden te maken gehad, veel verschillende paarden gereden en heb ik veel stallen van binnen mogen bewonderen.

Toch voelde ik me steeds enorm teleurgesteld in hoe er met paarden werd omgegaan. In het 3e jaar van mijn opleiding heb ik er voor gekozen om, buiten de opleiding om overigens, een cursus ‘Communiceren met paarden te volgen’ bij Terra Natura. Op de vraag of ik hier ook studiepunten mee kon verdienen werd lacherig gereageerd. Hoe ik toch zoiets belachelijk zweverigs zou kunnen kiezen. Toch heb ik doorgezet en is er tijdens die cursus een wereld voor me open gegaan. ‘Dit is hét!’, dacht ik. Dit is wat ik zo miste! Het contact met paarden. Leren luisteren naar deze prachtige dieren. Wat hebben ze ons te zeggen? Wat kunnen wij van hen leren? Een hele andere insteek dan de paarden onze wil op te leggen. Waarom paarden breken als we ook met ze samen kunnen werken? Het Natural Horsemanship heeft mij sindsdien nooit meer los gelaten. Ik heb me verdiept in diverse richtingen binnen het NH. Parelli, Monty Roberts, Hempfling enz.. Uit al die richtingen heb ik iets kunnen meepakken. Ik vind het altijd belangrijk om zelfstandig na te blijven denken en niet klakkeloos een bepaalde richting te volgen.

Lange tijd heb ik gereden volgens de engelse dressuur. Enkele jaren geleden kwam ik in aanraking met academische rijkunst instructrice en werd ik daar erg door gegrepen. Deze manier van rijden is een manier van leven. Degenen die volgens de academische lijn rijden weten wat ik bedoel. Je kunt alleen de best mogelijke ruiter worden als je jezelf door en door kent: Waar liggen je beperkingen, je tekortkomingen, je kwaliteiten?

0k9b2233In de academische rijkunst gaat het erom dat je je paard op eigen benen laat lopen in balans. Het vraagt een complete toewijding. ‘Be the best you can be’ Je bent nooit uitgeleerd en dat motiveert mij om steeds meer te willen weten. Toch, ik volg niet blind de lijn van de academische rijkunst. Ik kijk per combinatie wat er op dat moment nodig is. Sinds 2011 ben ik in het bezit van mijn ORUN- instructeursdiploma en dus bevoegd om les te geven.

Het meest interessant om te doen, vind ik het op weg helpen van ruiters met lichamelijke klachten of paarden met lichamelijke (en vaak ook) mentale problemen. Je kunt door middel van mijn blogs hier meer over lezen.

Ik vind het een voorrecht om ruiters op weg te kunnen helpen in (een deel) van hun proces. Heb je vragen/opmerkingen? Stel ze gerust!

Met vriendelijke groet,

Esther Dommerholt

Geef een reactie